Vogelaar (bewerking BB)

Podcast Stikstofdialogen

Vogelaar: 'Uit de hoek waar stikstofklappen vallen'

24 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Jan Cees Vogelaar stond mede aan de wieg van Stichting Agrifacts (Staf) en van de Stichting Stikstofclaim. In de podcast mini-serie Stikstofdialogen van Boerenbusiness blikt Vogelaar samen met presentator Klaas van der Horst terug op het afgelopen bewogen jaar en oordeelt over de huidige stand van zaken in het stikstofbeleid van het kabinet voor de landbouw.

Luister naar Stikstofdialogen met Jan Cees Vogelaar op Spotify of Soundcloud.

Spotify

Soundcloud

Vogelaar heeft zich in de voorbije jaren nadrukkelijk geroerd in dit dossier. Daarvoor oogstte hij niet alleen applaus. Toch is mede door zijn inzet de discussie helderder geworden en is ook duidelijk geworden dat de landbouw soms meer op het bord krijgt geschoven dan terecht is.

Stichting Stikstofclaim heeft heeft inmiddels dik over de 3.000 donateurs en een stevige 'oorlogskas' voor de juridische strijd. Een van de waarschijnlijke doelen zijn de gebiedscommissies die de overheid moeten helpen bij de beoogde herinrichting van het landelijk gebied. Volgens Vogelaar worden de leden van de commissies mogelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld voor bijvoorbeeld waardedaling van gronden en bedrijven.

Het podcast met Vogelaar is het eerste deel van een mini-serie Stikstofdialogen die Boerenbusiness heeft samengesteld. Binnenkort komen ook gesprekken die Klaas van der Horst heeft gehad met onder meer Geesje Rotgers, Hermen Vreugdenhil en John Spithoven hier op Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
ruud hendriks 26 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10895917/vogelaar-uit-de-hoek-waar-stikstofklappen-vallen]Vogelaar: 'Uit de hoek waar stikstofklappen vallen'[/url]
Citaat website RIVM: "Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meet verschillende stikstofcomponenten in Nederland. Het gaat hierbij om de hoeveelheid ammoniak en stikstofoxiden in de lucht en hoeveel daarvan neerkomt op de vegetatie en bodem. Dit doen we met verschillende meetapparatuur die verspreid door het land staat. Voor ammoniak bijvoorbeeld wordt er in ruim 80 natuurgebieden gemeten. De metingen worden gebruikt voor het ijken van modelberekeningen, het volgen van trends, en voor onderzoek." Citaat JCV: "Er is 30 jaar niet gemeten in de natuur". RIVM plaats wel 10 punten bij. Op de 80 die er al zijn dus... Wie liegt of draait er nou met de feiten? https://www.rivm.nl/stikstof/meten-berekenen-en-modelleren/uitbreiding-meetnet-stikstof. Verder wordt aangegeven dat de melkveestapel kleiner wordt. Daling van aantal dieren is niet hetzelfde als daling van mestproductie; juist die mestproductie is gekoppeld aan overschotten. Het stikstofoverschot is de afgelopen jaren juist gestegen. Daar speelde 2 droge jaren een rol in, maar ook daarvoor was de dalende trend al naar een stijgende aan het ombuigen.
Abonnee
betweter 26 December 2021
wie is deze?
ruud hendriks
Abonnee
CM 26 December 2021
betweter schreef:
wie is deze?
ruud hendriks
Tis maar een leraar,links lullen en het altijd beter weten. Niet op reageren ,negeren is het juiste om te doen.
piet heinz 26 December 2021
Ruud Hendriks weet ook heel goed dat er op deze 80 punten niet gemeten word, tenminste ik ga er van uit dat hij dat inmiddels ook weet. Eigenlijk zonde om hier nog woorden aan vuil te maken. Aan de hand van die 80 punten word namelijk berekend wat de stikstofdepositie zou zijn. en Ruud weet ook dat er onverklaarbare (of eigenlijk wel verklaarbare) deposities hieruit voortkomen waarvoor het RIVM ook geen verklaring heeft.
Abonnee
betweter 27 December 2021
dus onze zonen en dochters krijgen les van deze man?

soort de groot
Sjaak Uitterdijk 27 December 2021
Dat onderstaand betoog meer duidelijkheid moge verschaffen:

Waarom ammoniak niet bijdraagt aan stikstofprobleem

Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow is uitdrukkelijk naar voren gebracht dat methaan (CH4) een ernstig broeikasgas vormt. Hiervan uitgaande volgt de onvermijdelijke conclusie dat dit gas bij uitstoot kennelijk niet neerslaat, maar enkele kilometers hoog in de atmosfeer zijn plekje vindt, om zich vervolgens wereldwijd te verspreiden. Dat is niet in strijd met het feit dat het soortelijk gewicht van dit gas 0,7 kg/m3 is, dus veel lager dan dat van de atmosferische lucht: 1,3 kg/m3.
Ammoniakgas (NH3) heeft een soortelijk gewicht van 0,8 kg/m3, maar daarvan wordt bij hoog en bij laag beweerd dat het een ernstig stikstofprobleem vormt, omdat het na het uitstoten (meteen) neerslaat. Maar ook dit gas stijgt dus tot zo’n 4 kilometer hoogte in de atmosfeer en verspreidt zich ondertussen en vooral daarna wereldwijd. Als gevolg veroorzaakt het geen enkel stikstofprobleem op de grond, zeker niet in de nabijheid van de plaatsen waar het uitgestoten wordt. Toch vinden de wetenschappers, en dus de politici, dat de helft van het totale stikstofprobleem in Nederland veroorzaakt wordt door de boerenbedrijven.
Een gangbaar argument tegen deze redenatie is dat ammoniak gemakkelijk oplost in water en derhalve neerslaat middels de regen. De zogenaamd natte depositie.
Kennelijk wordt over het hoofd gezien dat op 4 kilometer hoogte, dus uitgerekend daar waar het ammoniakgas zich bevindt, het zo’n 10 0C vriest. Het regent alleen uit wolken die lager dan zo’n 2 km hangen. Van natte ammoniakdepositie kan dus ook geen sprake zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden