Shutterstock

Nieuws Corona

Oproep Japanse premier: 'Drink melkoverschot weg'

27 December 2021

Japan kampt met een groot melkoverschot dat dreigt te moeten worden weggegooid. Het probleem is zo nijpend dat de Japanse premier vorige week, tijdens een persconferentie over de omikronvariant van het coronavirus, de bevolking heeft opgeroepen om meer melk te drinken.

Fumio Kishida, sinds oktober de nieuwe premier van Japan, deed een bijzondere oproep aan de Japanse bevolking: hij vroeg de Japanners om meer melk te drinken en meer zuivelproducten te gebruiken bij het bereiden van maaltijden.

5.000 ton melk
De zuivelindustrie wordt namelijk hard geraakt door de coronamaatregelen, onder meer doordat er fors minder schoolmelk wordt geconsumeerd. De Japanse regering schat in dat eind dit jaar 5.000 ton melk moet worden weggespoeld. "We willen dat de bevolking meewerkt deze voedselverspilling tegen te gaan door dagelijks een glas extra te drinken", aldus Kishida.

De Japanse melkveehouderijsector is de afgelopen jaren gestaag gegroeid tot een productie 7,4 miljoen ton in 2021, gestimuleerd door een tekort aan boter in 2014. Japan is, qua zuivel, een interne markt die nauwelijks aan import en export doet en daarom op zichzelf is aangewezen. 

Ook de zuivelsector probeert zelf probeert de consumptie aan te jagen door grote kortingen te verschaffen. Zuivelbedrijf Meiji heeft bij een campagne voormalig Olympisch worstelkampioen Saori Yoshida ingezet die de goede eigenschappen van melk promoot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

japan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Kan Japan deel 'Chinees' varkensvlees importeren?

Nieuws McDonald's

Fritestekort bij McDonald’s in Japan houdt langer aan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief