Shutterstock

Analyse Melkaanvoer

Melkveehouders in Oceanië geven gas bij

28 December 2021 - Wouter Baan

De melkproductie in Nieuw-Zeeland en Australië bleef dit seizoen tot voor kort fors achter op vorig jaar. In de afgelopen maanden liep de melkaanvoer de achterstand in. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie kwam in november uit op 2.884.000 ton. Dit is een daling van 1,5% tegenover dezelfde maand vorig jaar. In oktober, toen de melkaanvoer de seizoenspiek aantikte, bedroeg de achterstand nog meer dan 3%. In september bleef de productie zelfs meer dan 4% achter. In het lopende seizoen bedraagt de achterstand tot nu toe 2,9%.

Hoge melkrijs stimuleert
Dat de Kiwi's de productie opvoeren, heeft te maken met de verbeterde weersomstandigheden. Het voorjaar was koud en nat en dat zette een rem op de productie. Wat op de achtergrond ook meespeelt, zijn de hoge melkprijzen. Zuivelcoöperatie Fonterra verhoogde kortgeleden de melkprijs voor het lopende seizoen tot een all time high. Dit stimuleert melkveehouders om meer koeien aan te houden en de productie op te voeren. 

In november lag het slachtcijfer voor runderen 12,4% lager dan vorig jaar. Over de eerste helft van het jaar was er nog wel een voorsprong van 1,4%, dit komt doordat er met name in de eerste helft van 2021 veel runderen zijn geslacht. De verwachting is dat de krimp in dieraantallen komend jaar doorzet, onder meer door strengere milieuwetgeving in het land.

Melkaanvoer Australië 
Ook in Australië geven melkveehouders gas bij vanwege de hoge melkprijzen. In november kwam de productie uit 897.000 ton, een daling van 0,8% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de achterstand nog meer dan 2%. In de periode van juli tot en met november produceerde Australië 3,98 miljoen ton melk. Dit is 2,4% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden