Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Nieuws Export

Containerkrapte deert zuivelexporteurs VS niet

11 Januari 2022 - Wouter Baan

Ondanks de stroperige logistiek kan de zuivelsector in de Verenigde Staten uitstekende exportcijfers overleggen. Vooral de uitvoer van kaas en magere melkpoeder lieten eind vorig jaar sterke groeicijfers zien.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In november steeg het uitvoervolume met 18% tot 192.000 Milk Solids. De onderliggende waarde steeg zelfs met 31,5% tot $667 miljoen, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse zuivelexportfederatie (USDEC). In 2020 boekte de Amerikaanse zuivelexport een record dat in 2021 zeer waarschijnlijk wordt overtroffen. Dat is in zekere zin opvallend, want het land kampt met grote logistieke verstoringen. Diverse zuivelbedrijven maakten in de voorbije maanden melding van verschepingen die flinke vertraging opliepen.

Magere melkpoeder stijgt verder
Wanneer we op de cijfers inzoomen, dan springt met name de export van kaas en magere melkpoeder in het oog. Magere melkpoeder pluste in november met bijna 25% tot 76.000 ton en is daarmee het grootste exportfabricaat. Nooit eerder was het uitvoervolume in november zo hoog als nu. Het leeuwendeel gaat naar Zuidoost-Azië. Voor 2022 voorziet het Amerikaanse landbouwministerie verdere groei, waarmee de VS waarschijnlijk de EU van de troon stoot als grootste magere melkpoederexporteur. 

Nieuw exportrecord voor kaas?
De uitvoer van kaas steeg in november met 40% tot 33.500 ton. Bijna de helft hiervan betreft geraspte kaas, gevolgd door cheddar. De uitvoer van kaas gaat zo goed dat 2021 lijkt af te stevenen op een nieuw volumerecord. De volumegroei in export komt niet alleen door vraag, maar ook door opgeschaalde productiecapaciteit van bijvoorbeeld cheddar. De afzet van weipoeder, het op één na grootste exportfabricaat, beweegt vrij stabiel. In november was sprake van een volumegroei van 3,7% tot 44.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden