Shutterstock

Analyse Melkaanvoer

Voerkosten wegen in VS zwaarder dan melkprijs

26 Januari 2022 - Wouter Baan

De melkaanvoer in de Verenigde Staten was in december bijna exact gelijk aan vorig jaar. De voorsprong die vorig jaar zomer nog zichtbaar was, is als sneeuw voor de zon verdwenen. De hoge voerkosten lijken zwaarder te wegen dan de aantrekkende melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in de 24 grootste staten bedroeg in december 8.167.384 ton, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder is dat een toename van 0,1%. In november bedroeg de achterstand 0,2%. Deze kleine verschillen zijn geen productietoename te noemen. Dat is iets wat je met het oog op de stijging van de melkprijzen eigenlijk wel zou verwachten.

Wanneer we inzoomen op de productie per staat, dan laten melkveestaten als Californië, Texas en Wisconsin groeicijfers zien. De staat New York noteert een min, net als veel kleine melkveestaten in het midden westen.

Voerkosten hakken erin 
Ook voor 2022 worden aantrekkelijke melkprijzen van omgerekend ruim boven €40 voorspelt. Toch ligt een productiestijging niet voor de hand, volgens de National Milk Producers Federation. Zij meldt dat melkveehouders er vaak voor kiezen om koeien te slachten in plaats van door te melken. Dit vanwege de hoge voergrondstofprijzen, terwijl de slachtprijzen juist aantrekkelijk zijn. Daarbij is de beschikbaarheid van ruwvoer is sommige staten een issue. Het aantal melkkoeien daalde afgelopen maand met 8.000 ten opzichte van november en lag 42.000 onder het niveau van december 2020. Dat de melkproductie toch gelijk bleef, komt door een hogere productie per koe. De VS telt momenteel zo'n 8,88 miljoen melkkoeien.

Over heel 2021 bekeken, produceerde de VS 102,6 miljoen ton. Dit komt neer op een stijging van 1,6% ten opzichte van 2020. Daarmee heeft de stijgende trend die sinds 2017 zichtbaar is doorgezet. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een afvlakkende trend, al duurt het jaar nog lang.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden