Shutterstock

Nieuws Zuivel

Amerikaanse melkprijs trekt in 2022 flink aan

14 Januari 2022 - Wouter Baan

Dankzij goede exportcijfers en hoge binnenlandse consumptiecijfers heeft de Amerikaanse zuivelmarkt de wind in de zeilen. De melkprijs heeft in de afgelopen maanden al een behoorlijke sprintje getrokken en voor 2022 liggen verdere prijsstijgingen in het verschiet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de zomer is de gemiddelde melkprijs in de VS (all milk) met een slordige 20% gestegen tot $20,80 per CWT in november. Omgerekend komt dit neer op ruim €40 per 100 kilo. De Amerikaanse markt krijgt steun van een afvlakkende melkaanvoer. Daarbij wordt de binnenlandse consumptie als goed omschreven, mede doordat restaurant daar wel open zijn.

Daar komt nog bij dat de Amerikaanse zuivelexport de afgelopen maanden op rolletjes loopt, ondanks de hoge containerprijzen en de flinke vertragingen in Amerikaanse havens. In november lag het uitvoervolume 18% hoger dan dezelfde maand vorig jaar.

Fikse verhoging voor boterprijs
In het deze week verschenen Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) wordt een verdere stijging van de melkprijs in 2022 afgekondigd. Dit is de danken aan de stijging van de zuivelfabricraatprijzen in de tweede helft van vorig jaar. De verwachting is dat de melkprijs (all milk) in 2022 gemiddeld uitkomt op $22,60 per CWT. Dergelijke hoge prijsniveaus zijn sinds 2014 niet meer voorgekomen. Ook de verwachtingen voor de zuivelfabricaatprijzen zijn naar boven toe bijgesteld, ten opzichte van de voorlaatste raming in december

Met name de boterprijs springt eruit. Deze wordt jaarrond geraamd op $2,30 per pound (=0,453 kilo). De melkaanvoer blijft volgens de laatste prognose gelijk aan 2021. Dit betekent dat de groei, die de afgelopen jaren zichtbaar was, niet doorzet. Daarbij krijgt de boterprijs steun van de arbeidstekorten die de productie mogelijk aantasten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden