Provincie Groningen

Nieuws Politiek

Grote zorgen over Brusselse goedkeuring derogatie

18 Februari 2022 - Linda van Eekeres - 7 reacties

In het overleg tussen Nederland en de Europese Unie over het verlengen van de derogatie is er nog geen licht aan de horizon. Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, zegt dat zijn zorgen "zeker nog niet voorbij zijn. Het is een spannend traject." Elke week worden op ambtelijk en politiek niveau gesprekken gevoerd over derogatie, maar er zit geen schot in de zaak. Maandag is de minister opnieuw in Brussel om te lobbyen. "Op het moment dat wij nú geen derogatie krijgen, betekent dat een groot probleem voor de agrarische sector."

Het 7de Actieprogramma Nitraatrichtlijn (AP) werd in december door het Nitraatcomité als onvoldoende beoordeeld. Daarmee is de verlening voor de derogatie op losse schroeven komen te staan. Toenmalig minister van landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) heeft in Brussel gepleit voor flexibiliteit in de besluitvormingsprocedure voor de derogatieverlening, zodat in het tweede kwartaal 2022 de procedure alsnog kan worden afgerond.

De Europese Commissaris heeft aangegeven daartoe bereid te zijn en de aanpak van het nieuwe kabinet af te wachten. Het nieuwe kabinet heeft in januari laten weten medio februari een addendum op het 7de AP vast te stellen met aanvullende maatregelen, om aan de bezwaren uit Brussel tegemoet te komen om alsnog de derogatie verleend te krijgen. Daarbij is haast geboden. Na het tweede kwartaal kunnen veehouders daar nog op inspelen in de bemesting, zo is de gedachte. Komt de verlening pas in het derde kwartaal, dan zit het mestseizoen er al grotendeels op.

Aanstaande maandag weer in Brussel
Op een webinar van LTO waar Staghouwer woensdagmiddag (16 februari) met zijn collega-minister van Natuur en Stikstof aanwezig was, zei hij over derogatie: "Het is echt een spannend traject. Ik ben in Brussel geweest, ik heb er gesprekken gevoerd. Er worden nog voortdurend ambtelijke gesprekken gevoerd, elke week weer. Aanstaande maandag ben ik weer in Brussel. Natuurlijk zend ik wéér de boodschap: dat wij de derogatie op dit moment nodig hebben, ook voor die transitie door te maken van de agrarische sector. Want op het moment dat wij nú geen derogatie krijgen, betekent dat echt een heel groot probleem voor de agrarische sector."

Staghouwer vervolgt: "Daarvan heb ik de eurocommissaris Sinkevičius ook al van geprobeerd te overtuigen, maar we hebben echt een plafondprobleem. We zijn tegen een aantal plafonds aangelopen, zijn er doorheen geschoten en wij moeten dat echt naar beneden brengen. Dan is die wateropgave een grote. Daar hebben we wat voorstellen voor gedaan, waarover we ambtelijk in gesprek zijn. En ik kan je vertellen dat die gesprekken nog niet tot resultaat hebben geleid. Het is als het ware een soort onderhandelingstraject geworden. Daarin wij hebben aangegeven dat wij een aantal middelen in huis hebben, waarvan wij verwachten dat we de komende tien jaar stevig maatregelen kunnen nemen. Dat ook resultaat heeft op het waterniveau en dat echt voor verbetering gaat zorgen. Maar ze zeggen tegen ons: 'Laat maar even zien juridisch. Wij willen dat heel duidelijk afdwingbaar zien'. En in dat spel zitten we op dit moment."

Minister belooft vuur uit sloffen te lopen
Staghouwer is niet overtuigd van een goede afloop. "Zijn mijn zorgen voorbij? Nee, die zijn zeker niet voorbij. Het is een bouwwerk - en ik ga niet op de inhoud in - het is echt aan mij en de ambtenaren om dat bouwwerk tot een succes te laten worden. Ik zeg u toe dat ik het vuur uit de sloffen loop in Brussel om die derogatie te halen voor de komende periode, maar dat is alles wat ik op dit moment kan zeggen."

Brussel wil minder vee in Nederland, bevestigt Staghouwer. "Ze willen minder uitstoot, minder uitspoeling, een verbeterde waterkwaliteit.  Als we daar niet aan tegemoet kunnen komen, met allerlei maatregelen, dan hebben we echt een probleem te pakken. Dat zit natuurlijk niet alleen bij minder dieren, ook bij de akkerbouw qua uitspoeling. Hoe ga je nu om met de bufferstroken. Wij moeten gewoon naar een betere waterkwaliteit." De minister overweegt op dit moment geen dierrechten. "Maar het zit wel in mijn hoofd. Het zit in de gereedschapskist, maar het is op dit moment niet aan de orde."    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
planten kweker 18 Februari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10896752/grote-zorgen-over-brusselse-goedkeuring-derogatie]Grote zorgen over Brusselse goedkeuring derogatie [/url]
In de plantaardige sector/akkerbouw missen we al lang derogatie! Daar loopt niemand echt zichtbaar zich druk over te maken.
Akkerbouw en veehouderij derogatie, of allebei niet. Meten met 2 maten is niet verkoopbaar
Abonnee
drent 18 Februari 2022
precies plantenkweker, enigste waar de veehouderij tegen aan schopt is dat ze meer mest moeten afvoeren dus meer kosten, de rest interesseert ze niet. Dan denk ik jullie willen meer koeien hebben dus dan ook maar de gevolgen dragen.
Abonnee
cm 18 Februari 2022
Die waterkwaliteit met bufferstroken invoeren voor de akkerbouw wordt nu al geopperd als wisselgeld voor de derogatie voor de veehouderij ;nou dan geen derogatie toch maar de veehouderij de waterkwaliteit laten verdienen om die derogatie te verkrijgen. Hoeveel jaar is dit al ten koste van de akkerbouw gegaan? Nu zelf eens verdienen als veehouderijsector met maatregelen op eigen terrein.
Abonnee
storm 18 Februari 2022
We hebben het o.a. over waterkwaliteit. Dan wordt er wel met 2-3 maten gemeten, wat te denken aan riool overstort lozingen daar heeft men het niet over! dit alles over de rug van de agrarische sector ... dan nog veel meer huiswerk voor de ambtenaren
Abonnee
jk 18 Februari 2022
mooi laten vallen, die derogatie. Is al veel te lang ten kostte gegaan van de akker en tuinbouw.
Abonnee
joep 18 Februari 2022
Ja weg ermee de markt hersteld zich wel weer. Is veel gezonder.
logisch denken 19 Februari 2022
Gewoon de stikstof norm uit het beleid halen en max kunstmest. met fosfaat is de grens voor dierlijke mest voldoende
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden