Shutterstock

Nieuws Coronasteun

Meer boeren vragen TVL aan in vierde kwartaal

21 Februari 2022

De landbouwsector heeft in het laatste kwartaal van 2021 tot nu toe €94 miljoen aan coronasteun gekregen uit de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In totaal werden door 5.920 agrarisch ondernemers een aanvraag gedaan, blijkt uit cijfers van de RVO. Dat zijn er meer dan in de vier kwartalen daarvoor. In het derde kwartaal van 2021 vroegen 3.846 ondernemers uit de landbouwsector steun aan. Nog niet alle aanvragen zijn afgehandeld. 

De landbouwsector staat met het aantal aanvragen op de tweede plaats. Alleen horecaondernemers vroegen vaker TVL aan (16.690). Ook het vierde kwartaal van vorig jaar vroegen varkensbedrijven het vaakst (1.557) de steun aan. Daar ging tot nu toe in het derde kwartaal €43 miljoen heen. Opvallend is ook het aantal melkveehouders (648).

Van de 5.920 TVL-aanvragen in Q4 van het afgelopen jaar zijn er 99 afgewezen en 3.778 inmiddels toegekend. Van de melkveehouders hebben 480 inmiddels geld ontvangen, €5,8 miljoen in het totaal. €2,3 miljoen ging naar houders van vleeskalveren. Aan de varkenshouders is tot nu toe €43 miljoen uitgekeerd, waarvan €14 miljoen aan fokvarkens- en vermeerderingsbedrijven. Van de aardappeltelers en telers van overige wortel- en knolgewassen vroegen er 555 steun aan. 263 hebben deze (al) ontvangen, een bedrag van €4,6 miljoen. Een kleine €7 miljoen ging naar telers van granen, peulvruchten en oliehoudende zaden en ruim €2 miljoen naar teelt van groente in volle grond. 

Naar alle sectoren tot en met Q3 €31 miljard NOW en TVL
CBS heeft ook cijfers gepubliceerd over de coronasteun tot en met het derde kwartaal van vorig jaar. Vanaf maart 2020 tot en met september 2021 hebben ondernemers in alle sectoren in totaal circa €31 miljard steun gekregen om loonkosten en vaste lasten te compenseren. De horeca ontving daarvan met 19% het grootste deel.

Naar vaste lasten (TVL) ging tot en met het derde kwartaal van 2021 naar landbouw, bosbouw en visserij €554 miljoen en naar loonkosten via de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) €173 miljoen. Qua TVL-toekenning neemt de sector de vierde plek in (achter horeca, handel en cultuur, sport en recreatie). Van de coronasteun die de landbouwsector tot en met september 2021 kreeg, ging het meeste (69%) naar bedrijven met tussen de twee en negen werknemers. Naar de eenmanszaken ging 23% van de TVL-steun. Zo'n 8% ging naar landbouwbedrijven waar tien of meer personen werkzaam zijn en minder dan 1% naar bedrijven met tussen de 50 en 250 werknemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox