Fonterra

Analyse Melkaanvoer

Minder melk en nóg hogere melkprijs in Nieuw-Zeeland

25 Februari 2022 - Wouter Baan

Opnieuw laat de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland een flinke achteruitgang zien. In januari was de procentuele krimp zelfs nog groter dan in de voorgaande maanden. Ondertussen wordt de melkprijs alsmaar hoger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse verwerkers collecteerden in januari 2,32 miljoen ton melk, een daling van maar liefst 6% ten opzichte van het jaar hiervoor. Daarmee was de daling nóg groter dan in de voorgaande maanden. Over het gehele seizoen bekeken – dat in juni begon – is de achterstand inmiddels 3,8%. De seizoensmatige daling van de melkproductie is goed zichtbaar. In januari lag de aanvoer zo'n 10% onder het niveau van de maand daarvoor.

Extreme droogte
De versterkte daling van de melkproductie is een gevolg van de droogte. De maand januari was op het Noordereiland zelfs de droogste in twintig jaar en op het Zuidereiland de droogste in zeven jaar. Omdat in december wel veel neerslag viel, is het bodemvochtgehalte nog niet extreem laag. Toch hopen melkveehouders op spoedige regenval om zo voor de winter nog een goede snede ruwvoer binnen te halen. De komende dagen wordt veel regen voorspelt als gevolg van cycloon Dovi die aan land komt. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor overstromingsrisico's, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor een goede grassnede. Deze extreme weersomslag is typerend voor de kwakkelzomer die Nieuw-Zeeland kent. 

Ondertussen heeft Fonterra de verwachte aanvoercijfers voor het lopende seizoen naar beneden bijgesteld. De coöperatie verwacht nu een jaar-op-jaar daling van 3,8%. Deze ontwikkeling draagt volgens CEO Miles Hurrel bij aan het goede sentiment op de mondiale zuivelmarkt. Dit is ook af te lezen aan de Global Dairy Trade, die vorige week met 4,2% steeg. Dinsdag 1 maart staat een nieuwe veilingsronde op de planning. Dit kan een goede indicator geven in hoeverre de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de zuivelmarkten raakt. In Europa was de markt daags na de oorlog niet van slag, al zijn zuivelbedrijven er ook niet gerust op.

Melkprijsprognose opnieuw hoger
Ondertussen is de melkprijsprognose nog positiever geworden. Deze week verhoogde Fonterra de prognose voor de vijfde keer dit seizoen. De jongste prognose gaat uit van een melkprijs tussen de NZ$9,30 en NZ$9,90 per kilo milksolids. Dit betekent een middenprijs van NZ$9,60 wat 40 cent hoger is dan de voorlaatste prognose, dat al een record was. In Nederlandse maatstaven komt dit neer op een dikke veertiger.

De daling van de melkaanvoer komt – naast slechte weersomstandigheden – door een krimpende melkveestapel die is gedaald tot 4,8 miljoen stuks. Door de hoge melkprijs lijkt deze daling nu af te vlakken. In januari lag het aantal runderslachtingen namelijk 10% onder het niveau van vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden