Shutterstock

Achtergrond melk

Zorgen over bijzondere melkstromen door oorlog

16 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De melkveehouderij in de EU zal volgens directeur-generaal Michael Scannel van DG Agri van de EU relatief weinig gevolgen ondervinden van de oorlog in Oekraïne. Bijzonder melkstromen worden evenwel niet in dit plaatje meegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit kwam dinsdag aan de orde in discussies met en tussen vertegenwoordigers van de zuivelindustrie in Brussel. De Europese zuivelkoepel EDA had een bijeenkomst georganiseerd om te praten over het Europese landbouwbeleid, maar deze thematiek werd vrijwel volledig overstemd door gesprekken over de gevolgen die de oorlog in Oekraine zal hebben voor de melkveehouderij.

Zuivelprijzen blijven stijgen
Voorlopig gaan de zuivelprijzen alleen maar omhoog. De oorlog heeft de prijsstijgingen in de laatste weken alleen maar aangewakkerd. De GDT-veiling van Fonterra liet deze week een lichte daling zien, maar analisten in Nieuw-Zeeland menen dat de prijzen daar toch zullen blijven stijgen. De pijn voor de melkveehouderij en zuivel zit dan ook niet daar. De problemen zijn te verwachten bij grondstoffenmarkten en de bijzondere melkstromen.

Zorgen over Vlog en bio
Vertegenwoordigers van de veevoerindustrie, ook aanwezig op de bijeenkomst in Brussel, vrezen dat de productie van melk, eieren en vlees zonder genetisch veranderde bestanddelen (Vlog) dit jaar sterk zal terugvallen, door gebrek aan grondstoffen. Grote hoeveelheden Vlog-gecertificeerd voer komen normaliter uit Oekraïne. Denk aan zonnebloemschroot, maïs, raapschroot (plus raap- en zonnebloemolie). Hetzelfde geldt voor biologisch product.

Schemahouders krijgen probleem
Er is wel product van andere herkomsten te vinden, maar lang niet genoeg voor iedereen.  Dit dreigt een probleem te worden voor schemahouders en categorieën levensmiddelen, zo viel te horen. Naast Vlog kunnen dat in Nederland PlanetProof en de 'Beter voor'-lijn van Albert Heijn zijn, en dus de biologische keten. De keuze lijkt daar tussen opschorting van eisen of verbreken van de keten.

Voor de Europese Unie zijn de nieuwe omstandigheden een worsteling. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft al laten weten dat hij niet wil tornen aan de Farm-to-Fork-strategie, maar discussies zoals bij de EDA worden gevoerd en op veel andere plaatsen in Brussel, maken duidelijk dat momenteel niets meer in beton gegoten is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox