Campina

Interview Coen Wantenaar

'Weidegang straalt goed af op Campina en sector'

18 Maart 2022 - Wouter Baan

Er wordt afgeteld: Drie, twee, één. En de staldeuren gaan open, waarmee het Campina weideseizoen officieel is geopend. Aan de ene kant staat turner Epke Zonderland. Bij de andere deur melkveehouder Coen Wantenaar. De start van het weideseizoen vond vandaag (18 maart) namelijk plaats op het melkveebedrijf van de Familie Wantenaar in Soest.

Traditiegetrouw is dit event een hele happening met een feestelijk tintje, waar ook de landelijke media graag op afkomt. Boerenbusiness was er ook bij en sprak met Wantenaar. Hij ziet het evenement als een prachtige kans om de melkveehouderij en het merk Campina op de kaart te zetten.

Wat motiveert je om de start van het weideseizoen op jullie bedrijf te organiseren?
"Het is een leuk en feestelijk event waar we graag een bijdrage aan leveren. De ceremoniële opening van de staldeuren, samen met oud-olympisch kampioen Epke Zonderland, is gewoon hartstikke leuk om te doen. De organisatie is best een hoop gedoe, maar het levert ook wat op. Ik vind het belangrijk om als boer naar buiten te treden en te connecten met de maatschappij. Hiermee proberen we een positieve bijdrage te leveren aan de Nederlandse melkveehouderijsector en het merk Campina. Ons bedrijf, dat 150 koeien telt, leent zich er ook voor, dus dat helpt. Ik wist van te voren overigens wel een beetje wat we vandaag konden verwachten, want het was de derde keer dat de start van het weideseizoen op ons bedrijf plaatsvindt."

Hoe is het om te boeren in Soest, waar de omgeving steeds stedelijker wordt?
"Het aantal melkveehouders in Soest wordt inderdaad minder. Voorheen zaten hier veertien melkveehouders in de straat, nu nog maar een handjevol. Desalniettemin is de regio rondom Amersfoort wel toekomstbestendig voor de melkveehouderij. De oorlog in Oekraïne laat ons meer dan ooit realiseren dat voedselproductie noodzakelijk is. Nederland is een uitstekend land voor zuivelproductie. Dat moeten we koesteren. Een kritische consument is uiteraard prima, maar we moeten ons als sector niet weg laten saneren. Uiteraard is het wel een goede zaak om te verduurzamen. Wij nemen hier op het bedrijf deel aan de PlanetProof-melkstroom. Dat geeft houvast om concrete duurzaamheidsstappen te nemen. Vorig jaar hebben zodoende de ligboxen verbreedt."

Je noemt de oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn de kosten ook flink toegenomen. Is de melkprijs op dit moment hoog genoeg om je hoofd boven water te houden? 
"Historisch gezien is de melkprijs nu hoog, maar de voer-, energie- en kunstmestprijzen zijn ook hard opgelopen. Met de huidige voerprijzen is een melkprijs van €50 per 100 kilo dus niet genoeg voor een gezonde marge. We hebben echter met de huidige situatie te dealen. De bedrijfsvoering rigoureus aanpassen, is voor de meeste boeren geen optie. Wat we dit jaar wel gaan proberen, is om meer ruwvoer van eigen land te winnen."

Je vader was tussen 2001 en 2011 voorzitter van de voorlopers van FrieslandCampina. Als 'zoon van' heb jij vast ook interesse in een bestuursfunctie binnen de zuivelcoöperatie?
"Nee, ik heb geen bestuursambities binnen de zuivelcoöperatie. Totaal niet zelfs. Dat moet bij je passen en in mijn geval is dat niet zo. Bovendien slokt het veel tijd op die ik liever besteed om ons melkveebedrijf te runnen en verder te ontwikkelen. Wat dat betreft ben ik een echte koeienboer. En misschien ken ik als zoon van de oud-voorzitter de minder mooie kanten van een bestuursfunctie ook wel te goed."

Je bent wel een 'happy' FrieslandCampina-lid?
"Jazeker. FrieslandCampina is een prachtige zuivelcoöperatie waar wij trotse aandeelhouder van zijn. Natuurlijk zijn er puntjes die soms wringen, maar ik denk niet dat het gras bij de buren groener is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden