javi_indy / Shutterstock.com

Nieuws Protest

150.000 Spaanse boeren in protest om brandstofprijs

21 Maart 2022

De hoge brandstofprijzen zijn voor Spaanse truckers reden om de vrachtauto te laten staan. Ook boeren laten om die reden van zich horen en trokken gisteren (20 maart) massaal naar de hoofdstad Madrid om daar de straat op te gaan.

Afgelopen week legden een groot aantal vrachtwagenchauffeurs in Spanje het werk neer uit protest tegen de brandstofprijzen die, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, flink zijn opgelopen. Dit heeft diverse foodketens flink ontregeld, waaronder de zuivelketen.

Fenil, de Spaanse brancheorganisatie van de zuivelsector, laat weten dat de melkcollectie afgelopen week op veel plaatsen is stilgevallen. Dit bracht ook de melkverwerking (en daarmee de zuivelproductie) tot stilstand. Volgens de brancheorganisatie heeft dit in de komende weken waarschijnlijk lege schappen in supermarkten tot gevolg. Ook de fruit- en visketens haperen, zo berichten Spaanse media. De ernst van de stakingen moet nog blijken. 

150.000 boeren de straat op 
Ook Spaanse boeren zijn de hoge transportprijzen beu, net als de fors gestegen prijzen voor veevoer en kunstmest. In de Spaanse hoofdstad Madrid waren daarom gisteren maar liefst 150.000 boeren op de been om hun zorgen aan de politiek voor te leggen. Zij hopen dat de centrumlinkse regering in Spanje maatregelen treft ter compensatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voer

Grote zorg over prijsniveau en beschikbaarheid voer

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne komt nu echt op stoom

Nieuws Oekraïne

Tarwe Oekraïne is geoogst, ruim 40% minder dan 2021

Analyse Granen & Grondstof

USDA weet graanmarkt twee keer te verrassen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief