FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina start proef met methaanremmer

24 Maart 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

FrieslandCampina start een grootschalige proef met de inzet van methaanremmer Bovaer van DSM. Het middel, dat toegepast wordt als voeradditief, wordt aan de boer gebracht via Agrifirm. De proef begin in de tweede helft van het jaar, met zo'n tweehonderd deelnemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FrieslandCampina is naar eigen zeggen de eerste in Europa die een  grootschalige pilot start met het middel om op het boerenerf praktijkervaring op te doen met Bovaer. Het middel is in februari officieel door de EU toegelaten. Producent DSM claimt een verlaging van de methaanuitstoot bij koeien met gemiddeld 30%.

FrieslandCampina wil de claims nu eerst in de praktijk testen. Afhankelijk van de uitkomsten wordt het gebruik van Bovaer vanaf 2023 verder opgeschaald. Overigens ging de Franse Groupe Bel de Nederlandse coöperatie al voor. Dit bedrijf maakte begin februari bekend dat het een pilot start met de inzet van de methaanremmer in Frankrijk en Slowakije.

Een derde minder CO2 op het boerenerf
De inzet van Bovaer past in het streven van FrieslandCampina om de CO2-uitstoot op het boerenerf in 2030 met 33% te hebben verlaagd. Daarvoor werkt de zuivelcoöperatie aan diverse oplossingen, zoals het opwekken van duurzame energie op de boerderij, het gebruik van gegarandeerd ontbossingsvrije soja in het veevoer en nu dus ook het verminderen van methaanuitstoot van koeien door middel van Bovaer.

FrieslandCampina vergoedt driekwart van de kosten van het middel, DSM een kwart. Het kost de leden niets. De boeren in de pilot krijgen ook een vergoeding voor hun deelname in de proef.

Eerdere proeven met het middel op de Dairy Campus in Leeuwarden lieten een methaanreductie van gemiddeld 30% enterische emissies per kilo melk zien. Dit leidt tot een verkleining van de CO2-footprint met ongeveer 10%. Het middel wordt in eerste instantie door Agrifirm in het rantsoen gepast. Daarnaast is er met andere voerleveranciers contact over het vervolg.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox