jadimages / Shutterstock.com

Achtergrond Verenigde Staten

Europese zuivelmarkt explodeert, hoe is dat in VS?

28 Maart 2022 - Wouter Baan

Het tempo waarop de zuivelprijzen in Europa aantrekken, is verbazingwekkend snel. De boter, melkpoeder en kaasprijzen zijn intussen tot nooit eerder bereikte niveaus gestegen. Hoe zit dat in de Verenigde Staten, is daar de zuivelmarkt ook zo verhit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in de Verenigde Staten kleuren de zuivelprijzen al langere tijd groen en is het marktsentiment als bullish te omschrijven. Ook de Amerikaanse markt krijgt steun van het afschaffen van de coronamaatregelen. Daarbij toont de Amerikaanse zuivelexport indrukwekkende exportcijfers, terwijl de melkaanvoer sinds enkele maanden in het rood noteert. Toch is de Amerikaanse markt minder verhit dan momenteel in Europa het geval is.

Amerikaanse boter stijgt ook, maar minder snel
De Amerikaanse boterprijs bijvoorbeeld zat de afgelopen weken ook in de lift, maar stijgt beduidend minder hard. Intussen is Europese boter omgerekend bijna $1.800 per ton duurder dan Amerikaanse boter. Normaal gesproken is Europese boter enkele honderden dollars duurder. Dit betekent dat de concurrentiepositie van Europese exporteurs in de afgelopen weken op papier behoorlijk is verslechterd. Dit is echter geen harde bedreiging voor het goede marktsentiment hier, omdat het gros van de boter binnen de Eurozone wordt afgezet. De Europese volumes die de wereldmarkt opgaan, zijn relatief bescheiden.

De Amerikaanse markt krijgt steun van de lage voorraden. Vorige week publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) nog een rapport en daaruit bleek dat de voorraad in februari bijna 25% onder het niveau van vorig jaar laag. Volgens het USDA lag in februari 263 miljoen pound in voorraad. Dat is omgerekend zo'n 120.000 ton is. Historisch gezien is dit laag, maar in 2019 was de voorraad nog lager.

Kaasvoorraad VS opvallend hoog
De kaasvoorraad in de VS is juist opvallend hoog. Dit in tegenstelling tot Europa waar de voorraden als extreem laag worden omschreven, al ontbreken hier de concrete cijfers. Volgens het USDA lag er in februari 1.469 miljoen pound opgeslagen, wat omgerekend ruim 650.000 ton is. Dit volume is het hoogste aantal in jaren. Dit uit zich in de Amerikaanse cheddarprijs. De notering trekt weliswaar aan, maar zit nog lang niet op een all time high. Amerikaanse cheddar wordt verhandeld voor circa $4.500 per ton, terwijl de prijzen in het verleden boven het niveau van $6.000 wisten te pieken. Dit was in 2020. De kanttekening die hierbij moet worden gemaakt, is dat de markt toen behoorlijk van slag was van de coronacrisis. De zuivelketen raakte verstoord en dat leidde toen kortstondig tot een extreme prijsopleving. Los van deze excessen valt de Amerikaanse cheddarprijs wel als historisch hoog te bestempelen.

Parrallelen in melkpoeder
De Amerikaanse prijs van magere melkpoeder toont de meeste parallellen met die in Europa. Al langere tijd gaan de prijzen redelijk gelijk op. Op zich is dat niet verwonderlijk. Zowel Europa als de VS zetten grote volumes magere melkpoeder op de wereldmarkt af, waardoor de prijzen sneller geneigd met elkaar mee te bewegen. Amerikaanse magere melkpoeder is opgeklommen tot krap $4.000 per ton. Omgerekend staat de DCA-notering zo'n $500 hoger, wat betekent dat Amerikaans product op de wereldmarkt gunstiger rekent. Waar de Europese markt momenteel nog verder verder stijgt, lijken de Amerikaanse prijzen nu juist af te vlakken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden