Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers 2021

Voerafzet en winst vallen lager uit bij Agrifirm

30 Maart 2022 - 1 reactie

Agrifirm heeft over 2021 de omzet zien stijgen, maar de nettowinst zien dalen. Het dividend dat naar de leden terugvloeit, blijft redelijk op peil. Door de hoge grondstofprijzen is de kasstroom wel behoorlijk opgedroogd. Daarbij hebben buitenlandse deelnemingen het lastig, wat een negatieve invloed heeft op het resultaat.  

Door gestegen grondstofprijzen groeide de omzet met 5% tot €2,3 miljard. Het nettoresultaat daalde tot €33,9 miljoen, €5,9 miljoen minder dan over 2020. Hiervan vloeit €25 miljoen terug naar de leden, wat €2 miljoen minder is dan over 2020 het geval was.

Verdere voerkrimp
Onderliggend verschuiven de afzetvolumes binnen dierlijk en plantaardig. Opnieuw zag Agrifirm het afgezette voervolume (mengvoer, co-producten en premixen) slinken, met ruim 400.000 ton tot 5,24 miljoen ton. De voerkrimp zit met name in de co-producten. De afzet van kunstmest liet daarentegen een behoorlijke stijging zien, net als de afzet van akkerbouwproducten. Desalniettemin daalt het totale afzetvolume voor het eerst in jaren onder de grens van 6 miljoen ton.

Ook de fors gestegen grondstofprijzen werken door in het resultaat van de coöperatie. Zo is €18 miljoen van de kastroom opgedroogd tot €38,5 miljoen ton. In 2019 was dit nog bijna €100 miljoen. Gezien de grondstofprijzen begin 2022 door de oorlog in Oekraïne nog veel harder zijn gestegen, is de kasstroom waarschijnlijk verder opgedroogd.

Resultaat deelnemingen negatief
De top van Agrifirm beschouwt 2021 als een turbulent jaar. Door de verstoorde toeleveringsketens, als gevolg van corona, was de beschikbaarheid van grondstoffen een grote uitdaging. Daarmee zijn de voerprijzen ook fors gestegen. Deze trend zet zich door in 2022. Volgens CEO Dick Hordijk hebben de buitenlandse deelnemingen in Brazilië en China het moeilijk. De Welkoop-winkels die Agrifrim exploiteert, presteren wel goed. Desalniettemin is het overall resultaat van de deelnemingen voor het eerst in jaren €200.000 negatief. Hierin vallen niet de activiteiten in China en Brazilië onder, wat die zijn volledig in eigendom. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jan1 31 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10897549/voerafzet-en-winst-vallen-lager-uit-bij-agrifirm]Voerafzet en winst vallen lager uit bij Agrifirm[/url]
Zal de komende jaren nog zeer lastig worden. Scherp inkopen, focus houden op kernactiviteiten en kostenbewust. Tijd van uitspattingen is voorbij.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Granen

Recordprijs voor granenpool Agrifirm

Interview Dick Hordijk

'Geen leveringsproblemen voor voer en kunstmest'

Nieuws Samenwerking

Agrifirm steekt geld in impactinvesteerder

BB TV Kai Kikkers (Triferto)

Triferto gaat meststoffen inkopen voor Agrifirm

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief