Shutterstock

Achtergrond melk

Melkprijs maart schiet omhoog in Nederland

13 April 2022 - Klaas van der Horst

Vergeleken met het zuinige plusje van februari schoot de gemiddelde gangbare melkprijs in maart als een pijl omhoog. Voor april lijkt het weer iets kalmer te gaan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rekenkundig gemiddelde melkprijs van de zeven grootste Nederlandse verwerkers steeg van €44,35 naar €46,40 per 100 kilo. Dit is dan de kale melkprijs. Verrassend hierbij is dat het niet de 'usual suspects' zijn die achterblijven, want Lactalis Leerdammer was in maart de rode lantaarndrager, terwijl ook Arla en FrieslandCampina moeite hadden om mee te komen.

kaalm
De gemiddelde kale melkprijs maakte een flinke stap, het meest bij Vreugdenhil.

De gemiddelde weidemelkprijs steeg naar €47,90 per 100 kilo. Dit komt dicht bij wat de gemiddelde Nederlandse melkveehouder zou moeten  beuren. Natuurlijk wel afhankelijk van het vet- en eiwitgehalte in de melk, wat voor elk bedrijf kan verschillen. En volgens RVO gingen de gemiddelde gehalten in maart weer verder omlaag. Ook hier waren het weer de bovengenoemde bedrijven die achterbleven, terwijl Vreugdenhil, Cono en DOC bovengemiddeld betaalden.

weidem
Arla en FrieslandCampina betaalden de laagste weidemelkprijs in maart.

Het gemiddelde voor de maximale melkprijs kwam ondertussen voor het eerst boven de €50,00 per 100 kilo uit, €50,13 om precies te zijn.

maxm
Met een stevige 'Beter voor'-toeslag van Albert Heijn betaalt A-ware nog steeds met gemak de beste maximale melkprijs.

Voor de komende maanden lijken de melkprijzen nog steeds verder te gaan stijgen. Daar wijzen onder meer de reeds gepubliceerde melkprijzen voor april op, terwijl ook de hoge grondstofprijzen over de zuivelmarkt en cijfers met betrekking tot vraag en aanvoer daarop wijzen. De huidige melkprijsrecords zullen dus niet de laatste zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden