Eigen foto

Analyse Melk

Biologische melkprijzen maken iets goed in maart

14 April 2022 - Klaas van der Horst

De biologische melkprijzen zijn in de voorbije maanden mee omhoog gegaan, maar zijn ten opzichte van hun langjarige gemiddelde veel minder sterk gestegen dan de gangbare melkprijzen. Toch was de gemiddelde verhoging in maart niet slecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de Boerenbusiness Biologische Melkprijsvergelijker komt naar voren dat de gemiddelde biologische melkprijs in maart met €2,20 per 100 kilo omhoog ging van €54,34 per 100 kilo naar €56,54 per 100 kilo. Dat is een grotere stijging dan er te zien was bij het gemiddelde van de gangbare melkprijs. Die ging in maart met €2,05 per 100 kilo omhoog. 

Gewogen gemiddelde iets lager
Toch schuilt hier een addertje onder het gras. Het gewogen gemiddelde steeg namelijk iets minder. Dat komt doordat de twee grootste partijen in de biologische melkveehouderij in Nederland - Eko-Holland en FrieslandCampina hun melkprijzen minder verhoogden dan de rest. Met name FrieslandCampina zette een vrij bescheiden stap.

biomp
Het verloop van de biologische melkprijzen bij de vijf grootste partijen.

De biologische melkprijzen lijken met een gemiddelde prijs van ruim €56,50 in maart op een indrukwekkend hoog niveau te staan, en historisch gezien is dat ook zo. Toch is het verschil met de gemiddelde weidemelkprijs per maart slechts €8,50 per 100 kilo.

Relatief veel ingeleverd
Vergeleken met voorgaande jaren is dat weinig. In 2021 lag de biologische melkprijs zo'n €12,50 boven de gangbare melkprijs (weidemelk) en in 2020 was dat €12,00 per 100 kilo. Relatief gezien leveren biologische melkveehouders dus in, en dat is zeker het geval als ze veel product (voer of mest) bij moeten kopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden