Fonterra

Nieuws Melkprijs

Fonterra schaaft aan melkprijs

9 Mei 2022 - Wouter Baan

Voor het eerst dit seizoen heeft Fonterra de prognose voor de melkprijs verlaagd. De zuivelmarkt ligt er minder florissant bij, wat de melkprijs moet bekopen. De lagere zuivelprijzen worden veroorzaakt door onrust op veel plekken in de wereld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijsprognose is met 30 dollarcent verlaagd naar een middenprijs van $9,30 per kilo milk solids, waarbij de range tussen $9,10 en $9,50 ligt. Dit is historisch gezien nog steeds een topprijs, maar wel lager dan in februari werd ingeschat. Als argumentatie verwijst Fonterra naar een minder wilde vraag naar zuivelproducten.

Onrust in de wereld
Dit kwam vorige week duidelijk tot uiting toen de prijzen van boter, kaas en melkpoeder stevig werden afgewaardeerd op de Global Dairy Trade. Miles Hurrel, CEO van de zuivelcoöperatie, zegt dat de strenge coronamaatregelen in China zorgen voor vraaguitval. Ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol, net zoals de onrust in Sri Lanka. Daar is de bevolking in opstand gekomen tegen de overheid.

Wat mogelijk ook meespeelt, is dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie in de slotfase van dit seizoen (die eindigt in juni) wat is bijgetrokken. In maart lag de melkaanvoer nog 'slecht' 1,6% onder het niveau van vorig jaar, terwijl in de maanden daarvoor de achterstand meer dan 6% bedroeg. Hoewel de zuivelmarkt niet meer bullish is, hoeft voor een prijsval niet te worden gevreesd. De zuivelfutures op de NZX staan – ook voor later dit jaar – op historisch gezien hoge niveaus. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden