Shutterstock

Nieuws Zuivel

EU stopt geld in Ests project van A-ware en Interfood

16 Mei 2022 - Wouter Baan

De Europese Investeringsbank stopt €29 miljoen in de bouw van een zuivelfabriek in Estland, waar de Nederlandse zuivelbedrijven A-ware en Interfood bij betrokken zijn. Zij trekken hierin op met de Estse coöperatie Epiim.

In de provincie Paide wordt een bestaande zuivelfabriek van deze coöperatie gemoderniseerd en uitgebreid. De bedoeling is om hier straks kaas, weipoeder en room te produceren. De aanvoer (zo'n 1.150 ton melk per dag) wordt georganiseerd door Epimm, terwijl A-ware en Interfood het leeuwendeel van de afzet voor hun rekening nemen.

Beide bedrijven zijn verenigd in E-Milk Production, de uitvoeringsorganisatie van dit project. A-ware en Interfood beschikken samen 25% van de aandelen. De Estse zuivelcoöperatie heeft de rest in handen. De bouwkosten voor de fabriek worden geraamd op €154 miljoen, waarvan €29 miljoen wordt voorzien door de Europese Investeringsbank middels een gunstige lening.  

Eurocommissaris enthousiast 
De investering in de zuivelfabriek wordt gezien als een belangrijk project voor economische ontwikkeling in Estland. Ook voldoet het project aan de klimaatambities die Brussel nasreeft. Janusz Wojciechowski, Eurocomissaris van landbouw, zegt hierover: "Ik verwelkom de overeenkomst tussen de Europese Investeringsbank en E-Milk Production, want dit draagt bij aan de ontwikkeling van een duurzaam en diervriendelijk voedselsysteem."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden