Shutterstock

Nieuws Zuivel

EU stopt geld in Ests project van A-ware en Interfood

16 Mei 2022

De Europese Investeringsbank stopt €29 miljoen in de bouw van een zuivelfabriek in Estland, waar de Nederlandse zuivelbedrijven A-ware en Interfood bij betrokken zijn. Zij trekken hierin op met de Estse coöperatie Epiim.

In de provincie Paide wordt een bestaande zuivelfabriek van deze coöperatie gemoderniseerd en uitgebreid. De bedoeling is om hier straks kaas, weipoeder en room te produceren. De aanvoer (zo'n 1.150 ton melk per dag) wordt georganiseerd door Epimm, terwijl A-ware en Interfood het leeuwendeel van de afzet voor hun rekening nemen.

Beide bedrijven zijn verenigd in E-Milk Production, de uitvoeringsorganisatie van dit project. A-ware en Interfood beschikken samen 25% van de aandelen. De Estse zuivelcoöperatie heeft de rest in handen. De bouwkosten voor de fabriek worden geraamd op €154 miljoen, waarvan €29 miljoen wordt voorzien door de Europese Investeringsbank middels een gunstige lening.  

Eurocommissaris enthousiast 
De investering in de zuivelfabriek wordt gezien als een belangrijk project voor economische ontwikkeling in Estland. Ook voldoet het project aan de klimaatambities die Brussel nasreeft. Janusz Wojciechowski, Eurocomissaris van landbouw, zegt hierover: "Ik verwelkom de overeenkomst tussen de Europese Investeringsbank en E-Milk Production, want dit draagt bij aan de ontwikkeling van een duurzaam en diervriendelijk voedselsysteem."

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Van Dorp en Steenwijk

Grote Duitse zuivelfabriek zoekt Nederlandse melk

Nieuws melk

Grondstofwaarde melk voor eerst weer omlaag

Nieuws Melk

Gesteggel over melkprijzen in Canada

Achtergrond melk

Gemiddelde melkprijs mei met ruim 3,50 euro omhoog

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief