Shutterstock

Nieuws Waterschappen

'Nipte meerderheid voor afschaffen boerenzetels'

18 Mei 2022 - 2 reacties

Er lijkt een nipte Kamermeerderheid voor het afschaffen van de geborgde zetels in de waterschappen. Dit concludeerde Laura Bromet (GroenLinks), mede-indiener van het voorstel om de Waterschapswet te wijzigen, aan het einde van het Kamerdebat vandaag (18 mei). Toch is het afwachten of er volgende week een meerderheid is. En wat voor rol een door Pieter Grinwis (ChristenUnie) ingediend amendement gaat spelen.

Vandaag vervolgde de Tweede Kamer het debat over het afschaffen van de geborgde (waaronder die voor boeren) zetels in de waterschappen, zoals door Bromet en Tjeerd de Groot (D66) voorgesteld. Duidelijk tegen spraken SGP en BBB zich uit. Ook VVD is geen voorstander van het initiatiefvoorstel. CDA vindt dat de geborgde zetels een toegevoegde waarde hebben en dat het echt heel jammer is als de geborgde zetels worden afgeschaft. Joost Sneller adviseert de D66-fractie 'adviseren om voor te stemmen', aangezien er hoofdelijk gaat worden gestemd. Ook de Partij voor de Dieren is voor het initiatiefvoorstel. De PvdA-fractie gaat volgens de Habtamu de Hoop 'vol overtuiging' voor stemmen. Hij zei ook: "Ik hoop ook dat dit voorstel het haalt. De PVV heeft er een grote rol in en ik hoop dat zij voet bij stuk houdt houden en voorstemt."

Pieter Grinwis diende, zoals hij de vorige keer al aankondigde, een amendement in dat de geborgde zetels moet behouden maar met een andere verdeling. Dit deed hij samen met samen met Maarten Goudzwaard (JA21). Als het amendement wordt aangenomen, vervalt de eis dat dat ten minste één lid van het dagelijks bestuur vertegenwoordiger is vanuit de landbouw, de natuur of het bedrijfsleven. Daarbij wordt een vaste verdeling van de geborgde zetels geïntroduceerd van twee voor de categorie ongebouwd (landbouw), twee voor natuur en twee voor bedrijven. De initiatiefnemers waren niet blij met dit amendement en dreigen het voorstel helemaal in te trekken als dit het haalt. Wel overwegen zij als hun initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen als tegemoetkoming aan Grinwis een zogenoemde 'novelle', een aanpassing van het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. 

Kabinet wacht af
Het kabinet is van oordeel dat de geborgde zetels niet democratisch zijn, maar onthoudt zich van stemadvies over de wet en het amendement en laat de beslissing aan de Tweede en Eerste Kamer. Wel drong minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) aan op snelle behandeling door de Eerste Kamer, zodat er voor de zomer, of uiterlijk half september, duidelijkheid is. Dan kan de wet uiterlijk 1 december in de Staatscourant worden gepubliceerd, zodat er ruim voor de Waterschapsverkiezingen van maart 2023 duidelijkheid is.

Er werd ook nog een motie ingediend door Goudzwaard, Stoffer, Fahid Minhas (VVD) en Harry van der Molen (CDA) waarin de regering wordt verzocht om als het voorstel om de geborgde zetels af te schaffen wordt aangenomen door beide Kamers, deze pas na de waterschapsverkiezingen van 2023 inwerking te laten treden.

De planning is dat de Tweede Kamer volgende week dinsdag stemt over de wet, de motie en het amendement.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Kjol 18 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10898522/nipte-meerderheid-voor-afschaffen-boerenzetels]'Nipte meerderheid voor afschaffen boerenzetels'[/url]
Ze willen zoveel mogelijk van de boetenstem af. Kan het waterbeleid asap omgeturned worden naar ecobeheer.
Abonnee
gerard 19 Mei 2022
als er nu nog mensen met kennis zaten bij het waterschap maar dat is daar ook ver te zoeken
als er veel water wordt verwacht, de pompen een paar uur eerder aanzetten maar dat is al teveel moeite want de computer zegt dat het nog niet moet
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief