Shutterstock

Nieuws Grondcoöperatie

Coöperatie helpt Friese boeren bij aankoop grond

19 Mei 2022 - Linda van Eekeres

Friese boeren die extra grond willen kopen om te extensiveren, maar het financiële plaatje niet rond krijgen, kunnen aankloppen bij Grondcoöperatie Rijkdom. Gisteren (18 mei) werd de coöperatie officieel gepresenteerd, maar de eerste grond is al aangekocht. Ook hebben verschillende boeren en particuliere investeerders zich gemeld. Dat meldt Rabobank, die het initiatief ondersteunt, in een persbericht.

De coöperatie wil 'het evenwicht tussen de ecologische en de economisch-landbouwkundige potentie van grond terugbrengen door financiële waarde toe te kennen aan ecologische belangen'. Het intitiatief is opgericht met behulp van Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw, LTO Noord, NAJK, Boer & Natuur en Rabobank. De financiering van de grond komt voor de helft van de boer en voor de andere helft van private investeerders via de grondcoöperatie.

De financiering levert de investeerder ook rendement op, meldt Rijkdom op de website: "Als investeerder krijgt u 1% vergoeding op het geïnvesteerd vermogen. Daarnaast profiteert u van de waardestijging (afgelopen tien jaar gemiddeld 2% tot 5% per jaar). Naast de vergoedingen voor het vermogen bent u medeondernemer, omdat u voor 50% meeprofiteert in de winstdeling voor de mogelijke koolstofrechten. Het rendement is daarmee aanzienlijk beter dan sparen, stabieler dan beleggen en bovenal beter voor het klimaat!"

Niet groen doen en rood staan
Initiatiefnemer en melkveehouder Pieter van der Valk, zegt in het persbericht: "Grond is duur, dus daar moet rendement tegenover staan. Dat dwingt de boer tot intensieve teelt, wat niet altijd goed is voor de natuur. Het mag niet zo zijn dat een boer groen doet en vervolgens rood staat. Met de grondcoöperatie wordt de grond samen aangekocht en zo halen we de financieringslasten voor de boer naar beneden en beschermen we de natuur."

De melkveehouder kwam op het idee toen hij van plan was zelf een stuk grond bij te kopen. "Dat is een behoorlijke investering, en om dit terug te verdienen, ben ik eigenlijk gedwongen om de grond intensief te bewerken, bijvoorbeeld met aardappelen of bloembollen. Dat is zonde, omdat er in dit gebied veel weidevogels leven. Ik vind het mijn morele plicht als boer om die vogels te beschermen en dat betekent dat je kruidenrijk grasland zaait, later maait en niet intensief teelt. Dat kost dus geld, maar het levert niet direct extra inkomsten op."

Natuur beschermen en verdienmodel op peil houden
De grondcoöperatie moet boeren helpen met een beter verdienmodel. Van der Valk: "We laten hiermee zien dat natuurinclusief boeren financieel haalbaar is. We brengen boeren en mensen bij elkaar, en ze maken samen een inrichtingsplan hoe het gebied eruit gaat zien. Het is een gezamenlijke investering en een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de natuur te beschermen en om het verdienmodel van de boer op peil te houden."

Vooralsnog is het doel in heel Friesland gezamenlijk grond aan te kopen. Van der Valk: "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de grondcoöperatie ook landelijk een succes wordt."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden