Shutterstock

Analyse melk

Zuivelnoteringen lopen over de hele linie weer op

3 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De vorige week zichtbare opleving van een smalle reeks zuivelgrondstoffen, heeft zich deze week verbreed tot de hele markt. De prijzen gaan weer nagenoeg liniebreed omhoog. Uitzonderingen zijn mozzarella en weipoeder feed.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de vloeibare halffabrikaten was het deze week niet de room die voorop liep met prijsstijgingen, maar de magere melkconcentraat. Dit product werd met een DCA-notering van bijna €3.300 per ton droge stof zo duur dat het eigenlijk weer te duur is voor handelaren om te laten drogen. Ondanks dat magere melkpoeder ook weer in prijs steeg.

Op de weipoedermarkt is er ook een flink verschil tussen de food en feedprijzen, maar daar wordt het prijsverschil juist als te groot en niet helemaal gerechtvaardigd ervaren.

Ten opzichte van weiconcentraat is weipoeder sowieso goed aan de prijs. Door de grote kaasproductie is er een overaanbod aan dikwei, wat voor een belangrijk deel seizoensmatig is bepaald. Dit product gaat weg voor zo'n €300 per ton, terwijl de DCA-notering voor weipoeder feed uitkomt op €1.270.

Op de kaasmarkt tenslotte trekken de prijzen voor Gouda/Edam en voor Cheddar verder aan. Ook voor Emmental is dit het geval. De mozzarellaprijs blijft daarbij achter en daalde de afgelopen week zelfs licht.

Alles bij elkaar blijven de noteringen op een historisch hoog niveau staan. Ze stellen de zuivelindustrie ook in staat om (gerekend naar deze spotnoteringen) recordprijzen uit te betalen aan de melkveehouderij. Afhankelijk van het type eindproduct kan tussen de 61 en 65 cent per kilo melk worden betaald, zo wordt berekend. Kanttekening is wel dat dit een momentopname is, bij hoge prijzen en kleine volumes. Het lange termijngemiddelde pakt lager uit.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden