Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Melk

Zuivelnoteringen over hele linie omhoog

10 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De DCA-zuivelnoteringen zetten deze week weer een verder stapje omhoog. Ditmaal was dat echt over de hele linie zichtbaar, zonder uitzonderingen. Magere melkconcentraat was opnieuw de sterkste stijger.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel was echter vrij rustig en de verhandelde volumes waren klein. Mede daarom heerst bij diverse spelers op de markt de indruk dat de meeste prijzen toch nagenoeg stabiel zijn gebleven, wat bij nadere beschouwing niet helemaal terecht blijkt.

Zorg om sentiment
Procentueel gezien gaat het in de meeste gevallen om vrij kleine prijsstijgingen. Terwijl veel partijen er ook rekening mee houden dat het sentiment zomaar kan omslaan, door ofwel vraaguitval ofwel door druk van buitenaf. In dit verband wordt vooral gewezen naar de botermarkt en de melkpoedermarkt.

Importproduct op de loer
De DCA-notering voor boter staat nu op bijna €7.300 per ton en blijft daarmee op een hoog niveau staan. Of die situatie lang zo blijft, is gokken. in Polen staat er enige druk op de prijzen van zowel boter als room. Dit komt mede doordat er nu ook Oekraiënse zuivel heffingsvrij de EU in mag. Het zal om kleine volumes gaan en het moet wel EU-waardig product zijn, maar het kan de Europese prijzen iets omlaag duwen. Daarnaast is Nieuw-Zeelands product onderweg.

{{dataviewSnapshot(46_1654786278)}}
De Nieuw-Zeelandse boterprijs is in US dollars per ton, dus niet direct vergelijkbaar met de DCA-boternoting, maar is wel lager.

De melkpoederprijzen in de EU zullen niet rechtstreeks onder druk komen te staan vanwege Nieuw-Zeelands product, maar met de jongste prijsstijging wordt Europese melkpoeder opnieuw duurder ten opzichte van de wereldmarkt, terwijl de markt wel export nodig heeft om gezond te blijven, menen zowel producenten als handelaren.

{{dataviewSnapshot(46_1654788158)}}
Een vergelijking tussen de DCA-notering en de GDT, voor magere melkpoeder. Europees product is, gerekend in dollars, niet concurrerend op de wereldmarkt ten opzichte van Nieuw-Zeelands of ander product.

Droogkosten rijzen de pan uit
Dit zou dus betekenen dat magere melkpoeder (en andere poedersoorten) goedkoper moeten worden om te kunnen blijven exporteren. Producenten klagen ondertussen dat zij juist meer moeten beuren voor hun poeder omdat de droogkosten de pan uit rijzen. In Duitsland hebben poedermakers een gemiddeld €300 per ton hogere prijs nodig om alle gestegen kosten goed te maken, zo is onlangs berekend. 

Aanvoerpiek voorbij en komende vakanties
De kaasmarkt laat qua prijsontwikkeling ongeveer hetzelfde beeld zien als de melkpoedermarkt, maar is verder zo mogelijk nog rustiger.
Maar terwijl rekening wordt gehouden met dalende zuivelprijzen, blijft de melkaanvoer in de EU krap, zeker nu de voorjaarsaanvoer over de piek heen is. Bovendien kan het ook gebeuren dat veel inkopers zich voor de vakantieperiode nog wel even van voldoende product willen verzekeren. Prijzen kunnen dus net zo goed nog even door stijgen als dat ze gaan dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden