Shutterstock

Nieuws Dutch Carbon Credits

Project voor genereren carbon credits op grasland

10 Juni 2022

Dutch Carbon Credits start enkele projecten, waarbij de opslag van koolstof op grasland via een nieuwe methode wordt vertaald naar carbon credits. Doel van deze projecten is om zowel de meetmethode als de projectbeschrijving te laten goedkeuren, zodat op korte termijn grote aantallen credits door Nederlandse veehouders kunnen worden gegenereerd.

Dit meldt Dutch Carbon Credits (DCC), een startup uit Flevoland, in een verklaring. Het bedrijf streeft het bundelen van boeren en uiteindelijk de credits na om deze te verkopen aan bedrijven die vrijwillig hun CO2-uitstoot willen compenseren. Dit gaat via de zogeheten carbon credits. "Elke credit staat voor 1 ton CO2 die in de bodem is vastgelegd. Met de opbrengst uit deze carbon credits, creëert de boer een aanvullend verdienmodel. Kopers van carbon credits compenseren met de aankoop (een deel van) hun CO2-footprint", verklaart DCC-directeur Erikjan van Huet Lindemann de systematiek in de verklaring. 

Controle op de hoeveelheid CO2
De eerste projectvoorstellen op grasland worden vóór de zomer ingediend bij de validatie-organisatie. Belangrijk onderdeel van de systematiek rond carbon credits is de controle op de hoeveelheid CO2 die daadwerkelijk in de bodem is opgeslagen, legt Van Huet Lindemann uit. Deze controle wordt gedaan door zogenaamde validatie-organisaties. "Dutch Carbon Credits gaat als eerste organisatie in Nederland werken volgens de internationaal standaard van Verra VCU voor het vastleggen van koolstof in de bodem. Verra hanteert een zeer hoge standaard voor de betrouwbaarheid van credits. Dit ondersteunt de prijsvorming van de credits op de vrijwillige markt."

Om de productie van carbon credits vlot te trekken, start DCC enkele kleinschalige projecten op grasland, zodat de meetmethode van koolstof in de bodem als ook de projectbeschrijving kan worden goedgekeurd. Als dit eenmaal zo ver is, kunnen melkveehouders en grondgebruikers zich bij deze projecten aansluiten voor het genereren van carbon credits. 

boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Carbon farming

Eerste credits verkocht door Rabo Carbon Bank

Boerenbusiness Enquête

Onderzoek: animo voor Carbon farming groeit

Nieuws Rabo Carbon Bank

Eerste boeren krijgen geld voor koolstofcredits

Achtergrond Klimaat

Agroconcerns zien koolstofboeren wel zitten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief