Shutterstock

Achtergrond Stikstof

Stikstofplan: grote woede en lawine aan rechtszaken

11 Juni 2022 - Klaas van der Horst - 5 reacties

De stikstofmaatregelen die Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof, vandaag (10 juni) namens het kabinet heeft aangekondigd, hebben een golf van kwade reacties losgemaakt bij de landbouworganisaties waar ze graag mee wil praten. LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, POV, Agractie, Farmers Defence Force, allemaal reageren ze woedend en grimmig. Enkel een aantal kleinere organisaties uit de 'alternatieve' hoek toont enig begrip.

Agractie heeft een grote landelijke demonstratie afgekondigd op 22 juni. Naar verwachting sluiten veel andere boerenorganisaties daarbij aan. Hoewel Van der Wal zegt dat ze met de boeren in gesprek wil, ervaren deze haar voornemens niet bepaald als een uitnodiging. Eerder als een belediging. Wat ook in de reacties doorklinkt is dat geen perspectief wordt geboden, hoewel minister Henk Staghouwer van Landbouw een perspectievennota heeft geschreven. De frustratie onder de boeren is zo groot, dat zij in de avond bij minister Van der Wal voor het huis met trekkers protesteerden. In een uiterst grimmig en emotioneel gesprek stond de minister de boeren te woord, waarbij de boeren haar symbolisch een ontslagbrief aanboden.

Tweedeling Nederland
Lubbert van Dellen, commercieel directeur bij Accon AVM, ziet minister Van der Wal aan tweedeling in agrarisch Nederland maken. Enerzijds een gebied waar de stikstofemissie met 70% of meer terug moet en waar dat alleen mag door 'te stoppen, te krimpen of te verplaatsen'. Wie wel door mag, moet 'natuurinclusief'. Anderzijds is er een deel waar de landbouw iets meer mag en waar ook innovatie en emissiereductie met technische middelen is toegestaan. "Op de Veluwe, in de Peel (Gelderland en Brabant) en ook in een strook van de Veluwe richting Zuid-Friesland via Overijssel en Drenthe moet een reductie van 70% of meer plaatsvinden en mag dus bijna niets meer. Daarbuiten, inclusief de Randstad, waar de stikstofproblemen ook heel groot zijn, is het minder streng", analyseert Van Dellen.

De brief van Staghouwer (49 kantjes) gaat vooral in op hoe de landbouw in die overige gebieden ook moet veranderen, inclusief grondgebonden melkveehouderij en stallen met beperkte emissie en andere veranderingen in het mestbeleid. Ook is opmerkelijk dat, waar de landbouw op veel plaatsen geen technische maatregelen mag toepassen, de industrie daar juist volledig wel de ruimte voor krijgt." De kaart die Van der Wal heeft gepresenteerd, komt Van Dellen heel bekend voor. Die is vrijwel gelijk aan een natuurdoelenkaart uit 2021, maar dan met andere kleuren.

Kan 'landschapsgrond?
John Spithoven, voorzitter van de Stichting Stikstofclaim, ziet diverse juridische zwakheden in de brief van Van der Wal. Een opvallende vindt hij de voorgestelde introductie van landschapsgrond, een idee dat ooit door CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk naar voren is gebracht. Volgens Spithoven kan dat Europees-rechtelijk niet eens. Van Dellen ziet dit punt ook. Beiden verwachten dat de verdere uitwerking van de plannen van Van der Wal tot een lawine aan rechtszaken leidt, waarmee het kabinetsbeleid moeilijk voortgang kan maken. Van Dellen vraagt zich ook af of het aangekondigde uitkoopbeleid tot uitvoering komt in de provincies of dat die de handdoek in de ring wordt gegooid bij te verwachten massaal verzet.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Boerenverstand 11 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898963/stikstofplan-grote-woede-en-lawine-aan-rechtszaken]Stikstofplan: grote woede en lawine aan rechtszaken[/url]
Mensen in reële sectoren worden steeds minder, gelovigen van comfortabele waarheden, nieuwe fictiegeneratie worden tegen reële sectoren opgezet om het klimaat terug te veranderen zonder dat zij hun enig verband zien tussen hun luxe leventje en hard werkende mensen (die het land uit vluchten van regerende fictieve maatschappij leraren).

Echter,

Het duurt niet lang of het zal blijken dat de koek op is, aardgassnoepgoed van Den Uyl is door markwerking opgevreten zonder alternatief of visie, vullen met waterstof voor bedrijven word markwerking corrupt verzwegen, keuze voor Europese schuldcultuur maakt is net als onze cultuur een onomkeerbaar feit voor aandeelhouders en pensioenbeleggers, eenvoudige energiebuffering word niet begrepen, multinationals die hard hebben gestudeerd op onze toekomst vertrekken, de graanschuur van Europa word door nepnieuws verkocht als humanitaire ramp om aandelen lobbyisten te sparen, ongehoord nieuws word verboden na Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Peter R. De Vries, Willie Dille.

Voormalige oorlogen hebben aangetoond wat komende handel in angst gaat doen.

Ik hoop dat we ooit mogen kiezen voor gerechtigheid en veroordeling van wat virtuele nepvaklieden ons verkocht hebben, het sprookje van de keizer zonder kleding en dat we kiezen voor een partij van onze Vrijheid en niet voor Democratische manipulatie van haat en angst experimenten gedragswetenschappers die bij ieder voorval opduiken.
Dirk 11 Juni 2022
En nu maar hopen, dat de stoet trekker chauffeurs met boerenverstand en een paar bakken bier tussen de heflatten en in opgehitste opgewonden toestand met gemiddeld 150-200 pk onder de motorkap op weg naar Den Haag, deze pseudo erudiete dan wel filosofische overwegingen helemaal gaat lezen en enige moeite neemt om alles te begrijpen tussen 2 bakken friet en 2 flessen pils door.

Laten we hopen , dat er ook mensen uit eigen gelederen opstaan en hun enige zelfreflectie bijbrengt.
Want, zonder onnodige uit te wijden, iedereen kan begrijpen dat het zo niet verder kan!
Abonnee
tijdbom 11 Juni 2022
Als je het nieuws leest,hoort en ziet,dan kan iedereen op z n klompen aanvoelen,dat het eten voor de doorsnee burger duur aan het worden is,maar ook zij die denken nu nog in weelde te kunnen leven,is over enkele maanden aan de beurt zijn/haar beurs dicht moet houden. Dit kan ook de ambtenaren overkomen,en als ik eerlijk moet zijn,ik hoop het,dan zullen ze boeren weer weten wonen,en hun best doen om hun arm zo diep als mogelijk in je .... te steken. Laten we als boeren daar voor waken. We worden nu misbruikt door de overheid.
Jammer dat de goede het zullen moeten bekomen met de bedriegers. Geen eten voor diegenen die ons het leven zo zuur en bitter maakt. Eigen volk eerst.
13 Juni 2022
De industrie pakt men op een later tijdstip aan. Dan is de stikstof van de landbouw al goedkoop binnen geharkt en kan deze goedkoop ter beschikking worden gesteld aan de industrie, de vraag en aanbod van stikstofruimte worden losgekoppeld van elkaar om marktwerking onmogelijk te maken. Bovendien vraag ik me af of ook onze ketenpartners hun milieuvergunningen op orde hebben.
Het kan vriezen of dooien 13 Juni 2022
tijdbom schreef:
Als je het nieuws leest,hoort en ziet,dan kan iedereen op z n klompen aanvoelen,dat het eten voor de doorsnee burger duur aan het worden is,maar ook zij die denken nu nog in weelde te kunnen leven,is over enkele maanden aan de beurt zijn/haar beurs dicht moet houden. Dit kan ook de ambtenaren overkomen,en als ik eerlijk moet zijn,ik hoop het,dan zullen ze boeren weer weten wonen,en hun best doen om hun arm zo diep als mogelijk in je .... te steken. Laten we als boeren daar voor waken. We worden nu misbruikt door de overheid.
Jammer dat de goede het zullen moeten bekomen met de bedriegers. Geen eten voor diegenen die ons het leven zo zuur en bitter maakt. Eigen volk eerst.
Goed verwoord, ik krijg nu al het idee dat in diverse sectoren flink aan het kraken is en dat zal de komende tijd alleen maar meer worden.

Nu de rente aan het stijgen is en de periode van gratis geld voorbij is komen veel particulieren in de knel vooral partijen die een extra hypotheek hebben afgesloten met een variabele rente.U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Achtergrond Stikstofstemming

Big data en kleine cijfertjes van het stikstofbeleid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox