Shutterstock

Nieuws Politiek

BoerBurgerBeweging de derde partij van Nederland

12 Juni 2022 - Eric de Lijster - 5 reacties

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer worden gehouden, is BoerBurgerBeweging (BBB) de derde partij van Nederland. Dit blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De partij van leider Caroline van der Plas komt in de peiling uit op 13 zetels, 12 meer dan nu. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verliezen in deze stemming gezamenlijk 29 zetels.

De peiling is gehouden na het bekend worden van de stikstofplannen van het kabinet voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Dit aangekondigde beleid door VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) hebben VVD en D66, de sterkste pleitbezorger voor het mest in de veestapel, niet populairder gemaakt. VVD verliest in de peiling 11 zetels om uit te komen op 23 zetels. D66 halveert met slechts 12 zetels in de peilingen, een verlies van 12 zetels. Daarmee komt BBB in de peiling opvallend genoeg met 13 zetels dus boven D66 uit.

De steekproef is gehouden voor het VVD-congres, waarin een meerheid van de leden tegen de stikstofplannen van het kabinet stemde, en de stemming over de fusie van PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer. Een andere grote 'winnaar' is de JA21, de partij van leider Joost Eerdmans. JA21 wint 7 zetels en komt uit op 11 zetels. In de peiling zit er één grote 'maar', benadrukt Maurice de Hond. Pieter Omzigt, die in de Tweede Kamer nu een eenmansfractie vormt, is niet in de peiling meegenomen. Omtzigt heeft nog niet bekend gemaakt of hij überhaupt aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen gaat meedoen. In een eerder peiling waarin wel Omtzigt als optie werd meegegeven met een partij, had hij een potentie van 24 zetels. Daarbij werden ook aardig wat zetels afgesnoept van BBB.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
13 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10898966/boerburgerbeweging-de-derde-partij-van-nederland]BoerBurgerBeweging de derde partij van Nederland[/url]
Foutje in de tekst:? ".......hebben VVD en D66, de sterkste pleitbezorger voor het mest* in )......."

Mest zal mes moeten zijn?
Het kan vriezen of dooien 13 Juni 2022
Nederland wordt/is onbestuurbaar aan het worden.Abonnee
onderduiker 13 Juni 2022
Het kan vriezen of dooien schreef:
Nederland wordt/is onbestuurbaar aan het worden.En daarom vraag ik me af, hoelang dit nog getolereerd wordt.
Of eerst met z'n allen naar de bliksem en dan diepe wonden likken en opnieuw aan een heel lange weg beginnen
Als je nog iets verdiend hebt ,maak het op , anders haalt de overheid het bij je op.
Het kan vriezen of dooien 14 Juni 2022
onderduiker schreef:
Het kan vriezen of dooien schreef:
Nederland wordt/is onbestuurbaar aan het worden.En daarom vraag ik me af, hoelang dit nog getolereerd wordt.
Of eerst met z'n allen naar de bliksem en dan diepe wonden likken en opnieuw aan een heel lange weg beginnen
Als je nog iets verdiend hebt ,maak het op , anders haalt de overheid het bij je op.
Het probleem is dat de theorie inmiddels zover van de praktijk afstaat dat het vrijwel onmogelijk is om nog een discussie te voeren met argumenten.

Kijk maar naar de impact van de oorlog in de Oekraïne, inmiddels hoor je de linkse elite niet meer dat de defensie zwaar verwaarloosd is.

De nu al mislukte energietransitie is ook z'n mooi voorbeeld en als de huidige minister Yetten zijn schouders er nu eens onderzette en verantwoordelijkheid nam en concrete plannen presenteerde dan kun je nog enig respect opbrengen.
Maar hij staat erbij en kijkt ernaar en er gebeurd niks.

De discussie over voedsel gaat ook nog wel komen want die lui die aan de grachtengordel wonen hebben geen enkel benul hoe en waar het voedsel vandaan komt totdat ze voor lege schappen komen te staan en dan breekt de pleuris uit.
Abonnee
tijdbom 19 Juni 2022
Ik ben enorme fan van BBB, maar ik vind toch dat ze niet uit het oog mag verliezen FDF uit ontstaan is,en dat is enorme onvrede. Wij boeren worden zo wat dagelijks door overheids instanties op de proef gesteld,en het kan eens teveel van het goede worden. Mevr.van der Wal hoeft niet het zielepootje uit te hangen hoor.Ik had eens kaprijpe populieren gerooid,en 1 week later hing er een briefje aan een paal,met opschrift:Vuile rot boer ,waar zijn ONZE bomen?Heb me nooit,en de kindjes ook niet ,bedreigd gevoelt,dus wat het bezoek aan van der Wal betreft,hangt ze wel erg veel heisa op.Dat mens zit daar niet op zijn plaats. Ze moet kinderopvang gaan doen,en uit Hans en Grietje voorlezen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox