pieteromtzigt.nl

Nieuws Verkiezingen

Peiling: Deelname Omtzigt kan BBB vier zetels kosten

28 Maart 2022 - 4 reacties

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zijn en Pieter Omtzigt doet daar met een eigen lijst aan mee, dan kan hij direct met 26 zetels de grootste partij worden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. BoerBurgerBeweging (BBB) krijgt in dat geval 5 zetels krijgen (nog altijd vier zetels winst). Wanneer Omtzigt niet meedoet, behaalt de partij van Caroline van der Plas in de peiling 9 zetels. Voor BBB is dat in de peilingen het hoogste zetelaantal ooit.

De Hond onderstreept dat het hypothetisch is. Het is onduidelijk of de oud-CDA'er meedoet en als hij werkelijk meedoet aan de verkiezingen komen daar ook een groot aantal andere namen op. "Het is vooral interessant om te zien welk effect de mogelijke 'Lijst Omtzigt' heeft op de andere partijen", stelt de opiniepeiler op Peil.nl. "Uit dit overzicht blijkt dat hij JA21, BBB en PVV samen 11 zetels zou kunnen kosten. VVD, CDA, PvdA zouden elk 2 zetels minder behalen, evenals SP (die dan op 5 zetels uitkomt). D66, GroenLinks, PvdDieren , 50PLUS en BVNL kunnen ook 1 zetel minder halen dan als die lijst niet mee doet. Alleen de kleine partijen FVD, VOLT, SGP, DENK en BIJ1 lijken er geen nadeel van te ondervinden."

VVD, die met 34 zetels de grootste in de Kamer is, zou als er nu verkiezingen zouden zijn 25 zetels halen (zonder deelname van Lijst Omtzigt). Als Omtzigt mee zou doen, dan zijn dat 2 zetels minder. Omtzigt zou, net als bij BBB, van JA21 4 zetels afsnoepen (huidig aantal zetels 3, peiling zonder Omtzigt 12, met Omtzigt 8). CDA dat nu vertegenwoordigd is met 15 zetels, zou 9 zetels halen en als Omtzigt meedoet 7. Zo'n 55% van de kiezers die bij de laatste parlementsverkiezingen op het CDA heeft gestemd, geeft aan op Lijst Omtzigt te stemmen. Bij de SP is dat 42%. Partijen met een percentage rond de 20% zijn: PVV, PvdA, FVD , JA21 en BBB.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Cm 28 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897488/peiling-deelname-omtzigt-kan-bbb-vier-zetels-kosten]Peiling: Deelname Omtzigt kan BBB vier zetels kosten[/url]
Functie elders prima.
gert 28 Maart 2022
omzigt bij bbb halen knal je zo door de 20 zetels boter bij de vis !!!
ik zie kansen...
Abonnee
tijdbom 29 Maart 2022
gert schreef:
omzigt bij bbb halen knal je zo door de 20 zetels boter bij de vis !!!
ik zie kansen...
Ik zou het ook graag zien,maar dan zullen er van voormalige cda ers ook weer afvallen,en die vormen dan weer een nieuwe variatie van een soort bbb. Mss toch maar beter zo laten. Bbb moet zich nog gaan bewijzen,want 2 jaar is te kort om er iets van te kunnen zeggen hoe dat verder evalueert.
Abonnee
FB 29 Maart 2022
Ik ben wel een fan van BBB maar nu met een zetel met een prima vrouw er op gaat het goed maar is er voldoende kader om 10 zetels goed te vullen en ook regerings verantwoordelijkheid te dragen?
Ik hoop het maar de meeste beginnende partijen hebben ook wel eens stegen slag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast De Stem van de Regio

'Geen wensnatuur, vega-onderwijs en Stroe City'

Opinie Wouter Baan

Is Adema al op bio-tour door Frankrijk geweest?

Nieuws Green Deal

Duitse boerenvoorman uit felle kritiek op de politiek

Politiek Peilingen

BoerBurgerBeweging zakt iets weg, JA21 wint terrein

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox