Milcobel

Nieuws melk

Milcobel verliest in 2021 recordaantal leden

2 Juli 2022 - Klaas van der Horst

Het Belgische Milcobel heeft in 2021 een recordaantal leden verloren. Dit staat in een prospectus die het bedrijf onlangs heeft uitgegeven. Deze moest worden gepubliceerd omdat de leden nieuwe aandelen in het bedrijf moeten kopen, ter waarde van €22 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat is een uitvloeisel van een vorig jaar aangenomen besluit.
Volgens de prospectus zijn er in 2021 in totaal 505 uittredingen geweest bij Milcobel. Voor een deel waren dat stoppers, voor een ander deel waren dat overstappers naar andere verwerkers. Tegenover deze uittreders stonden ook 41 toetreders. In 2020 waren er 268 uittredingen. Milcobel telt volgens het prospectus nog zo'n 2.000 leden.

Verlies aan melk onduidelijk
Er wordt niet vermeld hoe groot het volume melk is dat de overstappers hebben meegenomen. Uitgaande van 10% stoppers (wellicht aan de hoge kant) en een bovengemiddeld groot melkvolume bij de overstappers - zeg, 1 miljoen liter - lijkt er al snel 450 miljoen liter melk weg. Dit kan evenwel niet worden bevestigd. Milcobel doet er geen uitspraken over. Het gemiddelde lid leverde vorig jaar 750.000 kilo melk. In dat jaar verwerkte Milcobel zo'n 1,4 miljard liter melk, zo gaf Milcobel onlangs aan. Niet duidelijk wordt gemaakt of dit alleen ledenmelk was, of dat daar ook bijgekochte melk bij zat.

Reservering voor uittreders
Wel geeft Milcobel in de prospectus aan dat het dit jaar een bedrag van bijna €11 miljoen moet reserveren vanwege vertrekkende leden. Die mogen hun zogenoemde scheidingsaandeel (ledenvermogen) meenemen. Daarvan moet Milcobel 20% in het eerste jaar van opzegging uitkeren, de rest komt later. Dit is een gevolg van de vorig jaar doorgevoerde statutenwijziging. Vanwege opzeggingen vorig jaar moet het nog ruim een half miljoen aan ledenvermogen uitkeren.

Bij de statutenwijziging van vorig jaar is ook bepaald dat nieuwe leden alleen binnen vijf jaar weer kunnen vertrekken als ze een boete betalen van €2,50 per 100 kilo. Daarmee wordt het snel in- en uitstappen ontmoedigd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden