ZuivelNL heeft per direct de jaarlijkse levering van gegevens van melkveehouders aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opgeschort. Deze gegevens worden gebruikt voor berekening van de excretie van meststoffen en de ammoniakemissie. Het bestuur van ZuivelNL nam dit besluit vanwege kritiek van melkveehouders op het leveren van cijfers uit de database van de KringloopWijzer (KLW).
ZuivelNL was hiermee in 2019 gestart om de administratieve last te verminderen voor melkveehouders. Tot dan toe werden gegevens jaarlijks via een verplichte enquête bij het CBS aangeleverd, terwijl die gegevens ook al voor de KLW werden ingevuld.
Beschikbaarheid graskuil en hooi
Onderdeel van berekening van N- en P-excretie is beschikbaarheid van graskuil en hooi. Het CBS maakt hiervoor gebruik van twee bronnen: KLW-data en gegevens van de Gecombineerde Opgave. Deze worden vervolgens op bedrijfsniveau aan elkaar gekoppeld. Na het combineren van beide bronnen worden de gegevens door het CBS geanonimiseerd en op sectorniveau voor de statistieken gebruikt.
Besluit uit 2019
Tot 2019 verzamelde het CBS de data via een verplichte enquête onder boeren met grasland. Die enquête is door het leveren van KLW-data vervallen. Vermindering van de administratieve last voor melkveehouders en verbeterde data waren in 2019 aanleiding voor ZuivelNL om het contract met het CBS af te sluiten. Omdat het CBS haar statistiek baseert op geanonimiseerde gegevens, hoeven melkveehouders binnen KLW geen specifieke machtiging af te geven. Melkveehouders waren hier evenwel niet over bevraagd.
Juridisch en technisch beheer gescheiden
Vanuit de melkveehouderij ontstond er kritiek over de doorlevering van data aan het CBS vanwege het sterke vermoeden dat deze data toch herleidbaar bleven en dat daarmee niet aan de AVG-wetgeving werd voldaan.
Hubert Andela, directeur van ZuivelNL: "We hebben het CBS geïnformeerd over de opschorting en gaan nu met de leden bespreken hoe zij het definitief geregeld willen hebben." Het juridische beheer van de centrale database van de KringloopWijzer ligt bij ZuivelNL, maar het technische beheer ligt bij VAA in Rosmalen, waar heel veel andere agro-data ook zijn ondergebracht. Veel boeren zijn daar ook niet gelukkig mee.
Gefinancierd door LNV
De KringloopWijzer geeft de melkveehouder inzicht in milieu- en klimaatprestaties op zijn bedrijf, waardoor hij/zij nog beter kan sturen op de benutting van mineralen. De rekenregels van deze tool zijn wetenschappelijk onderbouwd en de ontwikkeling ervan wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en ZuivelNL.