Shutterstock

Analyse melk

Zomerzwakte zet zuivelprijzen onder druk

8 Juli 2022 - Klaas van der Horst

De midzomerzwakte lijkt definitief zijn intrede te doen op de zuivelmarkt. Zowel voor beide poeders als kazen en boter staan de noteringen onder druk. Bij de halffabrikaten is het room die ook iets zwakker staat. Marktbreed is de prijsdaling echter niet.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Magere melkconcentraat is deze week iets vaster geprijsd, terwijl de prijzen voor rauwe melk vrijwel stabiel zijn gebleven. Mogelijk komt dit mede door een vrij beperkt aanbod. Daar staat dan weer tegenover dat de vraag ook zwak is.

Hoewel de markt duidelijk zwakker oogt dan in de voorgaande weken, is het toch lastig om hier verdergaande conclusies aan te verbinden. Veel product is inderdaad nog aan de dure kant als partijen er de wereldmarkt mee op willen. Europa is qua zuivel te duur voor de wereldmarkt, maar toch is nog geen sprake van grote voorraadvorming. Daarvoor is de interne vraag te groot en is ook het product te duur.

Budget en beschikbaarheid zuivel
Veel kopers wachten zo lang mogelijk met nieuw product inkopen, omdat de prijzen zo hoog zijn en het aankoopbudget niet zelden ook al bijna is opgebruikt. Handelaren worden beperkt in hun optreden door geringe cash-flow. De beschikbaarheid van melk is wel iets ruimer geworden, maar niemand lijkt nog te kunnen zeggen wat er na de zomer echt gebeurt met de melkprijzen. 

Feit is dat de kaas- en poederprijzen nu wel onder druk staan. Bij de kazen blijven de cheddarprijzen het meest bestand tegen de prijsdruk. De prijzen voor Gouda en Edam dalen momenteel relatief het hardst, maar in een 'dunne' markt.

Bij de poeders valt op dat de prijzen voor feed-product het hardst dalen - zowel bij de magere melkpoeders als bij de weipoeders.

Het grote prijsgat dat al bestond tussen de weipoeder food en feed wordt door de jongste ontwikkelingen alleen nog maar groter. Dit heeft naar verluidt alles te maken met de verschillen in verwaardingsmogelijkheden. Enerzijds voor de productie van onder meer gezoete condens in Azië, anderzijds voor de jongveevoeders in Europa.

De botermarkt tenslotte is deze week ook voelbaar zwakker geworden, maar diverse grote spelers in deze markt vragen zich af of dit echt blijvend is. De beschikbaarheid van boter blijft krap, maar de bereidheid om de huidige hoge prijzen te betalen zou afnemen. Daarvoor wordt verwezen naar de dalende afzet in de retail.

Anderen brengen daar tegenin dat de afzet richting banketbakkersproducten juist blijft stijgen, wat de klachten over te hoge prijzen zou tegenspreken. Wellicht dat pas na de zomer, als markten normaliseren, duidelijk wordt wat er echt aan de hand is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden