Agrifoto

Nieuws Garantieprijs

FrieslandCampina maakt einde aan stijging melkprijs

25 Juli 2022 - Wouter Baan

Na vijf maanden komt er een einde aan de stijging van de garantieprijs bij FrieslandCampina. De afvlakkende melkprijs komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar het was op voorhand ook geen abc'tje. Ook de biologische melkprijs vlakt af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De garantieprijs blijft komende maand staan op €60 per 100 kilo. In de praktijk komt de basis-melkprijs uit op €59,23. Inclusief de bonussen die aan de Planetproof-melkstroom gekoppeld zijn, kan dit bedrag oplopen tot maximaal €63,93. Dit is berekend op basis van een jaarleverantie van 1 miljoen kilo bij de standaard vet- en eiwitgehaltes in ons land. De biologische garantieprijs blijft voor augustus staan op €62,75. 

Stijging komt ten einde
FrieslandCampina zegt in een toelichting dat het bedrijf niet verwacht dat de melkprijzen bij de referentiebedrijven nog verder omhoog gaan. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers vorige week hield het zuivelconcern al een slag om de arm, verwijzend naar de zuivelmarkt die de laatste tijd minder solide is. De commodityprijzen van boter, kaas en melkpoeder staan onder druk, zo blijkt ook uit de noteringen die DCA wekelijks publiceert. Bovendien vreest FrieslandCampina voor vraaguitval als gevolg van de hoge (voedsel)inflatie in de Eurozone.

Toch was een verdere stijging van de gangbare garantieprijs niet geheel onlogisch geweest. Op basis van de waardering van boter en magere melkpoeder ligt de grondstofwaarde van melk nog altijd boven €60 per 100 kilo. Er is dus wel sprake van een dalende trend. 

Arla moet nog komen
FrieslandCampina is het eerste grote zuivelconcern dat de melkprijs voor augustus kenbaar heeft gemaakt. Normaal gesproken komt Arla eerder, maar de Scandinavische zuivelcoöperatie heeft nog geen mededelingen hierover gedaan.

Klik hier om de melkprijsvergelijker te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden