angel217 Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Droogte houdt ruwvoermarkt in zijn greep

26 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het hete en droge weer van vorige week heeft de afgelopen dagen plaats gemaakt voor koeler en buiig weer. De droogte blijft echter het grote onderwerp op de ruwvoermarkt. De groei van het gras gaat eruit en veehouders wachten vol spanning af hoe de maïs verder groeit. Dat maakt dat boeren voorzichtig zijn met aanboden van voer dat eventueel over zou zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in stro begint steeds meer op stoom te komen. In het noorden van het land is het nog rustig, maar in het zuiden is al volop stro beschikbaar. Ook uit Frankrijk en Duitsland is er aanbod van stro. Stro van de oude oogst is bij de meeste handelaren zo goed als op. Een dipje in de prijs rond de oogst blijft tot nu toe uit en wordt ook niet verwacht. Normaal zakt de prijs in deze periode met €10 of €15, maar nu blijft de prijs van de nieuwe oogst gelijk aan de oude oogst. De kosten voor transport en persen zijn mede door de dure diesel gestegen. Daarnaast zetten akkerbouwers door de hoge kunstmestprijzen graag de hakselaar aan. De DCA Indicatieprijs voor tarwe- en gerstestro blijft op €130 per ton staan.

De belangstelling voor graszaadhooi wisselt sterk bij handelaren. De een merkt dat na een paar seizoen met veel matig graszaadhooi veehouders vasthouden aan een gehamerd Spaans stro. Andere fouragehandelaren merken dat klanten vanwege het prijsverschil met Spaans stro toch weer overstappen op graszaadhooi. De goede omstandigheden tijdens de graszaadoogst dragen daar ook aan bij. De kwaliteit van het graszaadhooi is over het algemeen goed dit seizoen. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €125 per ton voor Engels raai tot €140 voor roodzwenk.

Bierbostel blijft gevraagd
De vraag naar bijproducten trekt wat aan. Veehouders proberen door de relatief hoge melkprijs goed melk onder de koeien te houden ook nu het gras op verschillende plaatsen maar matig groeit. Daarvoor wordt onder andere naar een aanvulling in het rantsoen met bijproducten gekeken. Het aanbod van aardappelproducten houdt door de gebruikelijke seizoenstop van de verwerkende industrie niet over. Ook voeraardappelen zijn maar beperkt beschikbaar. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft op €45 per ton staan. De prijs voor bierbostel zit voorzichtig in de lift door toenemende vraag. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €3,60 per procent droge stof.

In snijmaïs is maar beperkt handel. De veehouders met weinig of geen eigen snijmaïs kopen bij wat ze anders ook doen. Grote partijen maïs zijn echter moeilijk te vinden. Er komt nog steeds wel wat aanbod los. Je merkt alleen wel dat veehouders voorzichtig zijn met verkopen volgens handelaren. "Nu duur verkopen is leuk, maar als de droogte langer aanhoudt en je moet komende herfst nog duurder bijkopen, gaat de lol er wel vanaf", aldus een handelaar. De DCA Indicatie voor maïs staat op €85 per ton.

De handel in kuilgras en weidehooi is erg rustig. Bij kuilgras is het vooral het aanbod dat is ingezakt. Het gras staat door de hoge temperaturen en matige neerslag op veel plekken stil en dat is te merken. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt deze week uit op €75 per ton. Van weidehooi is het juist de vraag die beperkt is. Aanbod is er voldoende. Er is nog hooi van vorig jaar en de afgelopen weken is er ook het nodige hooi gewonnen. De DCA Indicatieprijs blijft wel gelijk aan vorige week op €175 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden