Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Opinie Vergaderboer Twee

Opnieuw trappen boeren in de trucjes van Mark Rutte

1 Augustus 2022 - 15 reacties

Opnieuw trappen boeren in de trucjes van Mark Rutte. Al in het voorjaar kon je aan zien komen dat de aanpak van Rutte IV op een clash met de boerenstand ging uitlopen. Gemobiliseerd door Agractie en FDF en met heldere eisen is de druk op het Kabinet en het land opgebouwd tot forse proporties. Boeren herkennen zich in hun geluid. Het onrecht en meten met twee maten vanuit het kabinet liggen er té dik bovenop.

Achter de schermen speelt zich een machtsspel af, maar tot voor kort kon dat niet verhinderen dat FDF, Agractie én LTO elkaar vasthielden en niet lieten piepelen. Totdat.

Totdat Rutte strategisch Johan Remkes naar voren schoof om de zaak te sussen, te traineren, en uiteindelijk tot een eind te brengen zónder ingrijpende wijzigingen in de beleidsvoornemens. Remkes nodigde een honderdtal partijen uit, neemt een paar weken om alle zeer uiteenlopende 'wensen' te noteren en gaat deze vervolgens in een keurig rapport rapporteren aan het Kabinet en de Tweede Kamer. Die mag er vervolgens over debatteren om tot de conclusie te komen dat de coalitie elkaar blijft vasthouden en de plannen nagenoeg ongewijzigd doorgaan. En natuurlijk moet er wat water bij de wijn om de morrelende achterbannen van het CDA en VVD te sussen.

Een gesprek 'zonder taboes'
Maar dan moet de landbouw wel aan tafel komen bij Remkes en dan willen Rutte en een paar ministers daar best een keer even bij aanschuiven. Als eerste de zwakste schakel: LTO Nederland. Eén telefoontje van Rutte met als 'toezegging' een gesprek 'zonder taboes' bleek voldoende om voorzitter Sjaak van der Tak over de streep te trekken. Misschien heeft Rutte de toezegging gedaan het versnellingsplan van LTO en consorten te willen uitvoeren, dat toch al nagenoeg overeenkomt met de Kabinetsplannen? Misschien een ander doekje voor het bloeden? In ieder geval ging Sjaak direct overstag. Er zijn aannemelijke geruchten dat Sjaak al de week eerder contact had om een route te bespreken die hem zonder gezichtsverlies aan tafel kon laten komen.

Om het toch al watermakende LTO-schip niet te isoleren, ging Sjaak snel bellen om steun te vinden voor zijn overstap naar het hok van Rutte en Remkes. Dus belden ze Roy Meijer (NAJK), Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV) en Linda Verriet (POV). Henk Bleker had zelf al gebeld met Rutte en Remkes om aan te schuiven en die akelige acties snel te stoppen. Voor en achter de schermen sprak Bleker zijn afkeuring voor stevige acties al herhaaldelijk uit. Zijn Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zeer waarschijnlijk vandaag of morgen bekend aan te schuiven in het hok met Rutte en Remkes. Bleker móét tenslotte iets presteren in het verdeelde NMV en zichtbaar zijn.

Met een kluitje in het riet laten sturen
Maar wat een pech. Meijer had net donderdagmiddag op de NAJK-website gezet niet in gesprek te willen met Remkes en heeft dus wat uit te leggen aan zijn achterban als hij opeens wel gaat. Kemp hapte helaas niet toe. Hij heeft geen trek in 'theekransjes' meldde hij eerder in de media en liet bovendien blijken allerminst overtuigd te zijn dat er daadwerkelijk beweging komt in het stikstofdossier. Dan Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Nauw gelieerd aan LTO zal zij snel overstag gaan en Sjaak tegenstribbelend volgen. Dan Van den Oever. Hij ontplofte eerst omdat 'Sjakie' niet naar hem had geluisterd, maar bond de volgende dag al in en wil er graag bij zijn. Voor het verhaal om Sjaak bij de les te houden, maar het gaat natuurlijk om 'erbij' te zijn. Een puntje is nog dat Mark al aan zijn achterban en Remkes had laten weten niet in gesprek te gaan. Ik ben benieuwd of de actieboeren van FDF zich met een kluitje in het riet laten sturen.

En zo komt het spel weer op de rit van Rutte en Remkes en worden alle inspanningen en acties van meer dan twee maanden teniet gedaan door het lokkende gesprek met de macht en interne belangen van partijen. De macht eindigt zodra je aan tafel komt zonder stevige toezeggingen.

Beste landbouwpartijen, bezint eer ge begint!

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Vergaderboer Twee

Schrijft op anonieme basis opinies voor Foodlog.nl. Omschrijft zich als Nederlandse boer die noodgedwongen (deeltijds)vergaderboer is geworden.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
1 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899854/opnieuw-trappen-boeren-in-de-trucjes-van-mark-rutte]Opnieuw trappen boeren in de trucjes van Mark Rutte[/url]
Het is elke keer hetzelfde liedje met onze 'boeren'belangenbehartigers. Zodra boeren er achter komen dat deze 'boeren'belangenbehartigers bezig zijn met het behartigen van de belangen van aanverwante bedrijven ipv de belangen van de boeren, wordt er een nieuwe belangenbehartigers organisatie opgericht. Het duurt vaak niet lang voordat ook deze nieuwe belangenbehartigers gekaapt worden door aanverwante bedrijven. Zodra belangenbehartigers zich laten sponseren door toeleveranciers en afnemers gaat het mis. Helaas zijn er nog geen uitzonderingen op dit fenomeen, zo hebben we inmiddels een hele verzameling aan 'boeren'belangenbehartigers. Er zijn verschillende 'boeren'belangenbehartigers die allemaal dezelfde motieven en groepen-sponsoren hebben maar door zich te onderscheiden van elkaar in communicatie, verschillende 'soorten'-boeren aanspreken (oude wijn in nieuwe zakken). Zo blijft het gezegde 'hou jij ze dom, dan hou ik ze arm' in de breedste zin van het woord van toepassing.
Abonnee
Kjol 1 Augustus 2022
Er wordt geschoven met geld en posities. Follow the money.
Abonnee
Bert 1 Augustus 2022
Ben het volkomen eens met vergaderboer, we overleggen als collectief of niet. Verder vind ik dat onze regering heeft beloofd open en transparant te zijn dus waarom mag dan iedereen dit ZEER BELANGRIJKE VERKENNENDE GESPREK NIET ONLINE VOLGEN, kunnen we zien WIE DE BOEREN ECHT STEUNEN. Vr gr boer bert.
Abonnee
jan jansen 1 Augustus 2022
niet zo negatief vergaderboer! Willen we uit de inpassen komen zal er overlegt moeten worden. Hakken in het zand is geen blijvende optie. Water bij de wijn van twee kanten!!
Abonnee
SjefO 1 Augustus 2022
Afscheid nemen van de zwakste schakel, van der Tak is te verweven in de CDA top en van der Tak is gewoon bereid de agrarische sector te verloochenen.
Wij betalen een flinke contributie om er voor te zorgen dat er wordt samengewerkt "eendracht maakt macht"
Leden beginnen dat solitaire gedrag van LTO beu te worden.
Politieke verwevenheid is funest kijk naar voorganger Calon, met van der Tak zijn we geen streep verder gekomen deze man wordt gestuurd door de CDA top "weg ermee"
Wij hebben bestuurders nodig met vakbond mentaliteit ipv ongeloofwaardige politieke mentaliteit.
Op een gegeven moment is het klaar, Rutte heeft zijn zin, er heerst verdeeldheid in het agrarische kamp het enige doel van Rutte op dit moment wilde en kon bereiken.
En TAK (LTO) trapt erin.
"Exit"
Abonnee
pieter 1 Augustus 2022
Rustig maar SjefO!
Het kan vriezen of dooien 1 Augustus 2022
jan jansen schreef:
niet zo negatief vergaderboer! Willen we uit de inpassen komen zal er overlegt moeten worden. Hakken in het zand is geen blijvende optie. Water bij de wijn van twee kanten!!
Gewoon aanhoren wat Remkes te bieden heeft, is het niets of oude wijn in nieuwe flessen dan onmiddellijk de vergadertafel verlaten.
En dan maar zien waar het schip strand want ik ga er nog steeds vanuit dat het op de korte termijn tot een uitbarsting gaat komen in de coalitie.
Zeker bij het CDA en in mindere mate bij de VVD worden ze zenuwachtig bij het zien van de wekelijkse opiniepeilingen.
1 Augustus 2022
Zolang er maar op zijn minst een vrijwillige opkoopregeling mogelijk blijft die blijvend productie uit de markt haalt, dat is het belangrijkste voor de blijvers en stoppers.

We zien het bij de melk sinds de tijdelijke productie daling schiet de prijs omhoog. En bij de varkens zien we dat sinds de varkensproductie in China weer op peil is na een tijdelijke productie daling we als varkenshouders in Noordwest-Europa met een Europese zelfvoorzieningsgraad van 135% niks verdienen en zelfs diep rode cijfers draaien. De winsten uit de goede tijden zijn bij velen alweer verdampt of staan zelfs nog slechter voor als voorheen.

Het toekomstperspectief en de vitaliteit van de primaire sector moeten voorop staan.
Abonnee
SjefO 1 Augustus 2022
Hoe is het mogelijk dat een club als het CDA zijn handtekening gezet heeft onder een gedrocht van 11200 bedrijven gewoon opruimen en nog eens 17800 bedrijven die moeten halveren dus in principe ook weg en een onhaalbare KDW, dan moet je als CDA toch een behoorlijke aversie hebben tegen de Nederlandse landbouw.
Abonnee
Henkjan Otten 1 Augustus 2022
Eens. Laat de bal bij het Kabinet. Zij moeten met concrete toezeggingen komen, anders heb je er niets te zoeken en al helemaal niet met Remkes erbij. Poot stijf houden!
Abonnee
Henkjan Otten 1 Augustus 2022
En het is allemaal nét te toevallig. Sjaak vd Tak, Henk Bleker, Cees Veerman, Cees de Jong, Derk Boswijk, allemaal CDA en allemaal willen ze de geest terug in de fles en doormodderen. Geen enkel vertrouwen in. Nu niet toegeven, dan gaan Sjaak en Henk desnoods maar alleen met Caring Farmers zitten
Standvastig 1 Augustus 2022
Ongelofelijk zwak van de boerenstand om uberhaubt deze regering nog serieus te nemen. En Rutte maakt dankbaar gebruik van die zwakheid; hij heeft hiermee al gewonnen en zal de gehele agrarische sector saneren, niemand die hem tegenhoudt.
Zwarte Piet discussie 1 Augustus 2022
Standvastig schreef:
Ongelofelijk zwak van de boerenstand om uberhaubt deze regering nog serieus te nemen. En Rutte maakt dankbaar gebruik van die zwakheid; hij heeft hiermee al gewonnen en zal de gehele agrarische sector saneren, niemand die hem tegenhoudt.
Zolang deze regering serieus genomen word, helemaal waar
Beste premier die we nooit gehad hebben zei het al: Sinterklaas bestaat, het zit in Den Haag.

De vruchten van echte transities zijn echter op, ongerieflijke sprookjes worden door niemand meer begrepen.
Onze keizers hebben schitterende kleding, Pinokkio leeft en Sinterklaas bestaat en Willie Dille leeft.
Abonnee
lei 3 Augustus 2022
Ik lees in bovenstaande reactie;water bij de wijn doen van 2 kanten....Echter ,dit hebben ze in Den Haag van tevoren al ingecalculeerd. Ze hebben de lat zo hoog gelegd dat het voor hun geen grote opgaaf is een treedje lager te gaan...Allemaal op voorhand bedacht door dit clubje...Natuurlijk moeten we verder,maar voor hen die aan tafel gaan.. Pas op en laten we ons niet paaien!! Veel wijsheid gewenst!!
ikke 4 Augustus 2022
Juist Lei, als we 10% van de plannen moeten uit gaan voeren, dan is Rutte al tevreden, hij heeft gewoon veel te hoog ingezet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal

Nieuws Stikstof

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

Nieuws Stikstof

'Ik ga uit van draagvlak voor Landbouwakkoord'

Nieuws Politiek

Weerstand in Brussel tegen natuurherstelwet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox