Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Het weer is koopman op de ruwvoermarkt

9 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar ruwvoer trekt aan. De relatief hoge prijzen voor veel producten maakte de veehouders zo lang mogelijk de boot afhielden in de hoop dat prijzen nog wat zouden dalen. Door de aanhoudende droogte worden nu echter andere keuzes gemaakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een paar maanden geleden leek het erop dat dit jaar een uitstekend ruwvoerseizoen zou worden. Op veel bedrijven zijn goede snedes gras binnen gehaald en de maïs ontwikkelde zich snel. Die stemming is nu omgeslagen. Het gras groeit niet of nauwelijks meer en veel percelen maïs hebben regen van betekenis nodig nu de korrel moet gaan vullen. Hoewel dat nog niet direct tot te korten leidt sorteren veehouders wel voor op een minder maïsoogst en tegenvallende laatste snedes gras.

Dat is onder meer te merken aan de vraag naar bijproducten. Veehouders informeren meer dan een paar weken geleden naar steekvaste bijproducten. Voor de meer seizoensgebonden producten als stoomschillen, aardappelpersvezels en bietenpulp zorgt dat nog niet direct voor meer handel. Het is wel een teken aan de wand volgens handelaren. De vraag naar bierbostel trekt wel aan. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel heeft deze week dan ook een stapje omhoog gedaan naar €3,65 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn nog steeds maar beperkt voorhanden. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €45 per ton.

De oogst van stro zit er in het zuiden van het land zo goed als op. In het noorden is de oogst nog niet afgerond. Waar de tarweopbrengst over het algemeen boven gemiddeld was, valt de opbrengst van stro niet helemaal mee volgens verschillende fouragehandelaren. Ook is dit seizoen de hakselaar op de combine makkelijk aangezet. Er lijkt wel voldoende aanbod van stro om voorlopig aan de vraag te kunnen voldoen. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat deze week op €130 per ton. In het noorden waar nog stro af land beschikbaar is ligt de prijs €5 à €10 lager wanneer de afnemer flexibel is en er direct vanaf het veld geleverd kan worden.

Kwaliteit
Naar graszaadhooi is relatief veel vraag op het moment. Doordat het weer meewerkte dit seizoen is de kwaliteit over het algemeen goed. Ten opzichte van gehamerd stro is de prijs daarbij ook nog eens gunstig. De prijzen voor graszaad hooi lopen van €130 tot €145 per ton afhankelijk van het ras. In weidehooi is de handel daarentegen rustig. De vaste klanten zijn aan de markt en het normale werk loopt door maar door houdt het ook wel op. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €175 per ton.

Goede snijmaïs is gezocht. Toch is het in de handel niet overdreven druk. Het valt volgens handelaren niet mee om goede maïs te vinden en als je wat weet, weet de verkopende partij over het algemeen daar ook een stevige prijs aan te hangen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft gelijk op €85 per ton. Voor zeer goede maïs worden inmiddels al prijzen genoemd die richting de €90 gaan. Ook bij kuilgras houdt het aanbod niet over. "Een maand geleden werd er nog wel gras van mindere kwaliteit van vorig seizoen aangeboden om de sleufsilo maar leeg te krijgen maar die stroom is nu opgedroogd", volgens een handelaar. Foliebalen natuurgras zijn wel te krijgen maar daar is dan weer weinig vraag naar. Kopers willen gras waar de koeien melk opgeven volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras komt deze week uit op €75 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden