emasali stock / Shutterstock.com

Nieuws Zuivel

Frankrijk vreest lege zuivelschappen

10 Augustus 2022 - 1 reactie

Het piept en kraakt op de Franse zuivelmarkt. De gevolgen van de coronapandemie, stijgende inflatie, oorlog in Oekraïne en daaroverheen extreme droogte, drijven de zuivelprijzen naar recordhoogtes en het einde daarvan is nog niet in zicht. 

De Franse consument betaalde in juni dit jaar 4,5% meer voor een liter melk ten opzichte van een jaar eerder. Ook de prijs van yoghurt steeg met 4,5%, kaas werd 5,2% duurder en voor boter moest zelfs 9,8% meer worden betaald.  De Franse melkproducenten, verenigd in de economische commissie Cniel, luiden de noodklok. De organisatie voorziet voor de komende tijd nog geen prijsdaling en verwacht zelfs dat de schappen in de supermarkt leeg raken als gevolg van een gebrek aan neerslag, zo meldt het Franse persbureau AFP. 

Ergste droogte in 70 jaar
Frankrijk gaat al sinds dit voorjaar gebukt onder extreme droogte. Na een gortdroge maand mei, gevolgd door hittegolven in juni, juli en augustus heeft Frankrijk te maken met de ergste droogte in 70 jaar. Volgens het Franse ministerie van Landbouw daalde als gevolg hiervan de grasproductie in de maand juli met 21% ten opzichte van het gemiddelde. De situatie brengt voor veel melkveehouders de nodige kopzorgen met zich mee. Die zagen in de maand mei de voerprijzen al stijgen met 25,9% ten opzichte van mei 2021. Tel daar de gestegen dieselprijzen bij op en de rekensom is snel gemaakt. Melkveehouders laten weten dat het rendabeler is om koeien te verkopen, dan om voer aan te kopen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Fr 11 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900017/frankrijk-vreest-lege-zuivelschappen]Frankrijk vreest lege zuivelschappen[/url]
Waarom kan je hier bij BB vaak geen reacties meer plaatsen, omdat veel schappen over een tijdje wereldwijd leeg zijn ??
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws melk

Melkveehouders stappen naar rechter om MTC

Nieuws melk

Melkprijzen stijgen nog, maar in lager tempo

Nieuws Melk

Voor melkveehouders VS is piek in melkprijs al voorbij

Marktflits Zuivel

Fifty-fifty of melkprijs nog stap kan zetten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief