Shutterstock

Nieuws stikstof

Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig

10 Augustus 2022 - Klaas van der Horst - 7 reacties

De emeritus stikstofprofessoren Han Lindeboom en Johan Sanders willen de stikstofdoelen van het kabinet voor de veehouderij halen via innovatie en zonder krimp van de veestapel. Dit staat in een plan dat ze op Texel presenteren aan de VVD-Kamerleden Sophie Hermans (fractievoorzitter) en Thom van Campen.

Dit meldt De Telegraaf. Lindeboom en Sanders zijn lid van de Focusgroep Stikstof, die eerder verbonden was aan D66. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot nam afstand van hen, omdat er volgens Lindeboom verschil van mening ontstond over de doelen. „Zonder moeite kunnen we achter het doel van het kabinet staan om 39.000 ton stikstof emissiereductie te bereiken voor 2034", zegt Sanders in De Telegraaf. Hij en Lindeboom stellen voor om veel minder stikstof uit kunstmest en geïmporteerd veevoer te gebruiken en via innovaties toch dezelfde opbrengsten te halen in de veehouderij en de akkerbouw.

In hun rapport dragen ze negen innovaties aan om de stikstofuitstoot te reduceren. Daartoe behoren onder meer het gebruik van meer essentiële aminozuren in voer voor varkens en kippen, waardoor het stikstofgehalte in de mest flink omlaag gaat. Dit is een bewezen techniek. Andere voorstellen zijn het gebruik van bietenloof als veevoer en het telen van meer gras met vlinderbloemigen (klaver). In Ierland zijn daar volgens Sanders al goede resultaten mee bereikt.

Lindeboom is ook kritisch op de stikstofberekeningen van het RIVM en wijst op een studie van het TNO, dat daar eveneens vragen bij stelt. Voor de Tweede Kamerleden Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt hebben het kabinet inmiddels gevraagd, waarom het kabinet daar geen notie van heeft genomen en deze wetenschappelijke kritiek niet heeft meegenomen in het beleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
betweter 10 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900029/stikstofexperts-d66-krimp-veestapel-niet-nodig]Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig[/url]
waarom worden die 9 inovaties hier niet beschreven?
Abonnee
Zeeuw 10 Augustus 2022
Kijk dat is andere taal. Ik noem dat gekunstel van het RIVM wetenschappelijke manipulatie anno 2022 . Ook voor de KDW hebben de buitenlandse deskundigen onder voorzitterschap van Prof Klaas de Smidt , rapport Dobven et al 2008 , al in 2008 in hunrevieuw (blz 76 van de bijlage ) aangegeven dat een habitat normaal een variatie van 100 mol/ ha/ jaar =1400 gram aan kan. Daarmee wezen ze de wetenschappers er fijntjes op dat cijfers achter dekomma alleen waren voor beïnvloeding van politici
Abonnee
anna 10 Augustus 2022
Innovatie!! Tot op heden zonder resultaat, terwijl innovatie al jaren wordt toegepast. Innovatie is geen oplossing, het is een directe kostprijs verhoging. Neem nu bietenloof. Hiervoor moet de akkerbouwer meer kosten maken om dit loof te laten verwerken. Deze extra kosten laten vergoeden door de veehouderij is een kwestie van marktwerking, erg onduidelijk dus. En door de verwachte bietentaks worden er waarschijnlijk minder bieten geteeld in de toekomst. Gras met klaver is een reële maatregel, echter klaver houd het beste stand bij beweiden. In Ierland gebeurd dit ook, daar wordt echt veel minder gemaaid. Ierland is een weide land. Of men moet zeggen dat men hier naar een systeem gaan met een verplichte weidegang. Maar dat is nog wel een dingetje! Weidegang is de beste maatregel om stikstof te reduceren.
Noud Maas 10 Augustus 2022
Is valstrik!
Met deze tactiek blijven de bestaande reductiecijfers onaangeroerd en gaat men op technologische toer om uitstoot te verminderen. Dat is altijd discutabel en geeft ook rechters ruimte.
Ik ken al een casus van een melkveehouder, waar dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden: de rechter oordeelde dat er slechts sprake was van een 'theoretishce reductie' die in de praktijk onvoldoende was aangetoond. Betreffend melkveehouder moest alsnog reduceren, ondanks grote investeringen.
Nu doorvechten:
Reductiecijfers omlaag is enige dat echt helpt.
Abonnee
Bezorgde burger 11 Augustus 2022
Gezien het feit dat het de politiek om de grond te doen is en niet om het daadwerkelijk reduceren van stikstof of het behoud van de natuur, is de kans groot dat er met al deze prachtige innovaties helemaal niets gaat gebeuren.
Abonnee
Zeeuw 11 Augustus 2022
Innovaties werken wel bij correcte uitvoering. Het systeem Lely kan een grote bijdrage leveren! Andere stalsystemen oa water sproeien op roosters en versnelde mestafvoer werkt echt wel maar moet correct toegepast worden. Verplicht weiden zou prima zijn . Landschap ook weer mooi aangekleed en lagere N uistoot dan opstal! De rechters eisen dat innovatie N reductie aangetoond moet zijn en men gelooft wel de onnauwkeurige meet en rekenmodellen van van RIVM foutmarge nog steeds > 25% leve derechterlijke macht en advocatuur. Pennelikkers van deeerste orde!
Bert 14 Augustus 2022
Noud Maas schreef:
Is valstrik!
Met deze tactiek blijven de bestaande reductiecijfers onaangeroerd en gaat men op technologische toer om uitstoot te verminderen. Dat is altijd discutabel en geeft ook rechters ruimte.
Ik ken al een casus van een melkveehouder, waar dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden: de rechter oordeelde dat er slechts sprake was van een 'theoretishce reductie' die in de praktijk onvoldoende was aangetoond. Betreffend melkveehouder moest alsnog reduceren, ondanks grote investeringen.
Nu doorvechten:
Reductiecijfers omlaag is enige dat echt helpt.
Bewuste valstrik.

Dank aan hen die werkelijk een bijdrage leveren en geen schaamteloze beroepsleugenaars zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden