ForFarmers

Nieuws Halfjaarcijfers

Voerafzet ForFarmers daalt fors, ook lagere netto winst

11 Augustus 2022 - Eric de Lijster

ForFarmers heeft de voerafzet in de eerste helft van dit jaar stevig zien dalen. Het voerconcern, met het hoofdkantoor in Lochem, wijt dit met name aan de krimp van de varkenshouderij in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hoewel ook de netto winst van ForFarmers daalt in de eerste zes maanden van 2022, is het bedrijf content met de oplopende brutowinst en EBITDA. Chris Deen, de nieuwe CEO van ForFarmers, noemt de halfjaarresultaten in een verklaring dan ook 'beter dan verwacht'.

ForFarmers heeft een beknopt overzicht van de halfjaarcijfers donderdagmorgen bekendgemaakt voor het openen van de beurs. Het bedrijf zag de totale voerafzet met 7,4% dalen tot 4,5 miljoen ton. De mengvoerafzet in dit volume daalde nog wat harder: met 7,9% tot 3,2 miljoen ton. Hoewel in de varkenshouderij de grootste klappen vallen, ziet ForFarmers de verkopen in alle veehouderijsectoren slinken. Alleen in Polen zijn de verkopen van pluimveevoeders toegenomen. Uiteindelijk resulteert dit in een netto winst over het eerste halfjaar van 2022 van €17,1 miljoen, een daling van 4,5%. Dit komt volgens ForFarmers vooral door meer rentekosten en een hogere belastingdruk.

Uitdagende marktomstandigheden
Het voerconcern kijkt dan ook vooral naar de resultaten die voortvloeien uit de operationele bedrijfsvoering. Zo nam de bruto winst toe met liefst 18,3% tot €257,30 miljoen. In de verklaring meldt ForFarmers dat het bedrijf de hogere grondstof- en energiekosten grotendeels vanaf het tweede kwartaal van dit jaar heeft kunnen doorberekenen aan haar klanten. De groei van de bruto winst vertekent wel iets, doordat ForFarmers in dezelfde periode vorig jaar een incidentele last moest afboeken. De EDITDA, het bedrijfsresultaat zonder onder andere afschrijvingen en rente, stijgt met 5,6% tot €43,1 miljoen. Dat vloeit voort uit de hogere brutowinst en efficiency maatregelen. "Uiteindelijk was de absolute stijging van de brutowinst in het eerste halfjaar groter dan de absolute toename van de bedrijfslasten. Daardoor kwam de onderliggende EBITDA hoger uit dan oorspronkelijk verwacht", aldus Deen. 

Hoewel de afzet van voer daalt, nam de omzet van ForFarmers door onder meer het verhogen van de prijzen flink toe: met 21,5% tot een kleine €1,6 miljard. Deen, per 1 juli de CEO van ForFarmers, noemt de financiële resultaten van het voerconcern een 'knappe prestatie'. "Nog in mijn inwerkperiode bij ForFarmers mag ik deze beter dan oorspronkelijk verwachte halfjaarresultaten presenteren, vooral door de tweede-kwartaal resultaten. Dit is een knappe prestatie van het team in uitdagende marktomstandigheden door de oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende verdere stijging van grondstof- en energieprijzen."

ForFarmers kondigt aan in de loop van het vierde kwartaal van dit jaar een aanscherping van de strategie te presenteren. Het concern doet geen uitspraken over de verwachtingen voor het lopende tweede halfjaar van 2022. De marktomstandigheden zijn daar volgens topman Deen te onzeker voor. Daarbij wijst hij onder meer naar de oorlog in Oekraïne, een mogelijke nieuwe coronagolf en de logistieke uitdagingen door de lage waterstanden in de rivieren in Nederland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Kwartaalcijfers

ForFarmers meldt weer winst en tankt vertrouwen

Nieuws Voer

Karteldienst zit ForFarmers dit keer niet dwars

Nieuws Voer

CFO ForFarmers maakt verrassende transfer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox