Shutterstock

Analyse melk

Kaas blijft de zuivelmarkt in beweging houden

12 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt is nog steeds vrij rustig, maar langzamerhand begint er iets meer beweging te komen. De trends van de voorbije weken zetten door, met zwakke(re) poederprijzen, een botermarkt die nu eens wat afzwakt, dan weer iets vaster voelt en een kaasmarkt die voorlopig de kar trekt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze tendensen zijn wat ze zijn. Op de achtergrond speelt nog veel onzekerheid. Europa is te duur voor de wereldmarkt en kan dus met moeite exporteren. Daarbij hebben consumenten ook steeds minder te besteden. Dat zou druk op de zuivelprijzen moeten zetten, maar aan de andere kant nemen de zorgen over de aanhoudende droogte in grote delen van Europa toe. In Frankrijk en Duitsland loopt de melkaanvoer daardoor al sterk terug, dit zijn niet de enige EU-landen die daarmee kampen.

Kopers willen zich indekken
Wat dit de komende maanden gaat betekenen voor de zuivelmarkt, valt nu nog niet te zeggen. Wel is duidelijk dat de kaasprijzen voorlopig in de lift zitten, omdat de retail en ook andere kopers zich nog steeds extra willen indekken voor de korte termijn, maar ook voor de langere termijn hun aanvoer zeker willen stellen.  Dit heeft vooral effect op de prijzen voor Goudse en Edammer kaas, terwijl de Cheddarprijs ook nog steeds vast is. Mozzarella geeft een beetje terrein prijs.

De boterprijs trok deze week ook weer iets aan, net als de roomprijs dat deed. De markten voor deze producten voelen evenwel ongewis aan. De prijzen zijn nog steeds vrij hoog, maar waar het heen gaat op de iets langere termijn, lijkt moeilijk te zeggen. De voorraden boter zijn klein, kleiner dan in andere jaren, maar de belangrijkste kwestie lijkt nu hoe elastisch de vraag zal zijn in de komende maanden.

De melkpoedermarkt is er één met twee gezichten. Op de interne Europese markt is de vraag nog goed en houden de prijzen redelijk stand.

Poedermarkt met twee gezichten
In Duitsland wordt nog steeds tussen de €3800 en €4000 per ton magere melkpoeder food gevraagd. En wie dat te duur vindt, moet maar zien, redeneren de aanbieders. Zij voelen zich comfortabel genoeg om voorlopig af te wachten, vooral omdat hun pakhuizen nog bepaald niet vol zitten.
In een reeks andere landen, waaronder Nederland, voelen bedrijven toch meer druk om wel te verkopen en ook een exportkanaal open te houden, en worden lagere prijzen genoemd. Misschien dat het nu nog niet wringt, maar ergens moet dit alles toch weer bij elkaar komen.
De concentraatmarkt nam daar deze week misschien al een klein voorschot op, want de prijs voor dit halfproduct ging stevig omlaag.

Toch is het lastig daar grote consequenties aan te verbinden. Magere melkconcentraat kan voor meerdere doelen worden ingezet: voor poeder, kaas en versproductie.

De prijzen voor spotmelk blijven in grote lijnen stabiel, al is er in Zuid-Duitsland een daling te registreren. Dat de vraag relatief zwak is, blijkt uit het feit dat de prijzen voor Nederland en ook Noord-Duitsland onder de fabrieksprijzen liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden