Shutterstock

Analyse Melk

Melkaanvoer komt steeds meer onder druk in EU

15 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

In de Europese aanvoerdata is het effect van de droogte in Zuid- en Midden-Europa op de melkaanvoer nog relatief weinig te merken. De juni-gegevens die veel lidstaten nog maar net hebben aangeleverd, laten vooral een seizoensmatige daling van de aanvoer zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In alle grote zuivellanden van de EU gaat de aanvoer omlaag, al is het beeld bij het ene land iets grilliger dan het andere.

Toch zijn er serieuze zorgen. De grasgroei en ook de groei van andere ruwvoeders voor de veehouderij kreeg een stevige knauw. De problemen begonnen zich vooral te openbaren vanaf juli, en daar hebben de lidstaten nog geen aanvoercijfers over bekend gemaakt. Wel blijkt uit de weekoverzichten van France-Agrimer een gestaag afnemend melkaanvoer, terwijl de Franse aanvoer dit jaar al op het laagste niveau van de afgelopen jaren zit. In week 30 daalde de aanvoer met 0,4%.

week30Frkr
De Franse melkaanvoer is laag en daalt hard.                              Bron: France-Agrimer

De zuivelkoepel Cniel waarschuwde deze week dan ook al voor lege schappen. Dat klinkt als paniekvoetbal, maar de voersituatie is nijpend. Ook in België en Duitsland wordt hier en daar de wintervoorraad al aangesproken.

In Duitsland daalt de aanvoer volgens statistisch bureau AMI de melkaanvoer ook hard, in week 30 zelfs met 0,5%. Dit lijken kleine percentages, maar ook hier komt het bovenop een al laag basisniveau van aanvoer. En ondertussen zet de droogte door. Gras en mais staan er op veel plaatsen beroerd bij.

In een aantal kleinere EU-lidstaten is het beeld nog iets gunstiger, maar voorlopig lijken nergens overschotten aan melk en zuivel te verwachten. Of dat ook zal leiden tot nog hogere prijzen in de winkel en/of tot vraaguitval is nu nog niet te zeggen, maar voor de consument lijken de voortekenen niet gunstig.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden