lexandros Michailidis / Shutterstock.com

Achtergrond Stikstof Stemming

Stikstofknieval zet de verhoudingen op scherp

19 Augustus 2022 - Klaas van der Horst en Linda van Eekeres - 9 reacties

Het was deze week alweer de derde week dat de gezamenlijke landbouworganisaties niet inhoudelijk met Johan Remkes of Mark Rutte hebben gesproken. Ze willen eerst beweging zien van de kant van het kabinet. En die kwam er, maar op een onverwachte manier.In onze nieuwe wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

Terwijl Johan Remkes deze week in drie sessies met talrijke organisaties en bedrijven sprak, legt CDA-leider Wopke Hoekstra een bom onder het stikstofbeleid (en daarmee het kabinet). Stikstofdoel 2030 is voor hem niet langer heilig, zegt hij in het AD.Hoekstra deed dat met naar verluidt het mes op de keel. De landelijke partijorganisatie komt in opstand. Hoekstra wil af van de kritische depositiewaarde (KDW) en wil meer tijd voor de landbouw om zich aan te passen. En Derk Boswijk, de landbouwwoordvoerder van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, was opgelucht, zo blijkt uit een tweet van hem.

Volgens Agractie-voorman Bart Kemp, die eigen politieke lijntjes heeft, gaan nog meer politici het voorbeeld van Hoekstra volgen. Als dat zo is, lijkt het spel op de achtergrond meer vruchten af te werpen dan meedoen aan het overlegcircuit met Remkes of ingaan op de telefoontjes van Staghouwer aan landbouwkopstukken om toch eens te komen praten.

Premier Mark Rutte (VVD) gaf Hoekstra vanmorgen een bijna vriendelijke tik op de vingers. Andere kabinetsleden en leden van D66 waren minder in hun sas. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zei vanmiddag na de ministerraad een coalitieakkoord uit te voeren. Zij en landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) willen eerst de bevindingen van Remkes afwachten. Het kabinet gaat het tijdspad niet aanpassen, stelt Van der Wal. Het kan niet anders of dit krijgt nog een staartje…

Innoveren?
Nadat Remkes vrijdag 5 augustus met boerenorganisaties sprak over de stikstofimpasse, had hij deze week weer een vol programma. Maandag kwamen de natuurorganisaties langs, woensdag de werkgeversorganisaties en gisteren waren de ketenpartijen uitgenodigd. Wat hebben de gesprekken deze week opgeleverd? Het kabinet gaat met het bedrijfsleven bekijken of innovatie kan worden aangejaagd, werd woensdag beloofd na afloop van het gesprek met de werkgeversorganisaties. Nu is er een relatief klein bedrag gereserveerd van €2,7 miljard uit het stikstoffonds van €25 miljard voor versterken van ondernemerschap en innovatie, stalsystemen en managementmaatregelen.

Van der Wals mantra
Het mantra van stikstofminister Van der Wal is bij innovatie dat het 'juridisch houdbaar' moet zijn. Ook deze week herhaalde ze dat weer. Daar zit 'm de crux. Stalsystemen blijken in de normale praktijk minder goed te werken dan in ideale 'laboratorium' omstandigheden. Bovendien is het kenmerk van innovaties dat ze nieuw zijn en zich vaak nog doorontwikkelen. Wat nieuw en experimenteel is, is bijna per definitie nog niet bewezen en juridisch sluitend. Als dat het wél is, is het dan nog wel een innovatie? Remkes haalde gisteren ook zijn eigen rapport aan van een paar jaar geleden. Boeren moeten zelf in staat gesteld worden om te sturen op hun emissie. 'Meten is beter weten', stond in het rapport van de Commissie-Remkes. Volgens hem is daar nog niet veel mee gedaan.

WOO-documenten Schipholwatch
Zoals inmiddels bijna gebruikelijk kwamen er deze week ook weer onthullingen naar buiten via documenten die zijn opgevraagd met een beroep op de openbaarheid van informatie (WOO). Ditmaal waren de documenten die Schipholwatch had opgevraagd het meest informatief. Daaruit blijkt hoe het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bijna hand in hand met luchthaven Schiphol het collega-ministerie van LNV bijna sommeert om emissierechten te leveren voor de nationale luchthaven. Dat is nodig voor het openhouden van de vijfde baan en het weer terug kunnen naar 500.000 vluchten per jaar. Begrijpelijk dat ze bij LNV woedend zijn, vooral nu het naar buiten komt. Saillant punt is volgens Schipholwatch ook dat de boeren tot nu toe geen enkele ruimte wordt gegund, ook niet om te innoveren. Terwijl Mark Harbers, minister van I&W, wel zo'n €60 miljoen vraagt voor de komende vijf jaar om Schiphol uit de juridische problemen te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst en Linda van Eekeres

Redacteuren van Boerenbusiness.nl
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
tijdbom 19 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900177/stikstofknieval-zet-de-verhoudingen-op-scherp]Stikstofknieval zet de verhoudingen op scherp[/url]
Rutte boos op Hoekstra,omdat deze een opmerking heeft gedaan die zoals Rutte zegt,op het randje is. Sorry maar wat heeft Rutte er het laatste jaar van gebakken,gelogen en bedrogen?
Hopelijk valt het kabinet. Met Rutte en Kaag valt niet te praten,en Staghouwer is dan ook opgerot. Die hoor en zie je niet,dus weg er mee. 1 ding nog.Wat laat Rutte de boer in zijn algemeenheid toch in de kou staan,sorry voor de vvd aanhangers,maar het is niet anders.
Stemvee 20 Augustus 2022
wij mogen niets meer
alleen werken
Abonnee
Sissie 20 Augustus 2022
Het kabinet hangt hier aan een touwtje en in Brussel aan deketting. Het is een slappe hap geworden met D66 in in de club. Nederland moet zijn eigen waarden veredigen en niet voor de Timmermannetjes kruipen. Daarom moeten we de zone’s ook niet accepteren rond de, Natura2000 tenzij we, die als agro seector zelf opkopen. Investeer nu bij de eigenare, bijv €10.000
/ ha en wordt medeeigenaar als agro- beheer groep Dan kun je de gr.ond veilig stellen voor extensieve landbouw en geen Natura3000EU!
Abonnee
SjefO 20 Augustus 2022
Het bijna moorddadig gedrag van Kaag moest doorbroken worden, Hoekstra neemt het voortouw nu de VVD nog.
De VVD kiezers hebben ook in meerderheid gezegd op het partij congres "terug naar de tekentafel".
Nu afrekenen met al diegene die de Nederlandse landbouw de nek om willen draaien.
Ontkennende VVD'er 21 Augustus 2022
sjefO; Wat is erger Rechts kiezen en Links uitvoeren

of

Links kiezen en afrekenen?


Hadden we het laatste gedaan, dan keert bevolking als blad aan boom na inflatie.

Uit respect voor politici die hun leven gaven en geven door haatbedreigingen geen VVD meer om achter onze rug het mes te steken zonder eerlijk te zeggen waar het op staat.

VVD is het ergste wat dit land is overkomen, zij moeten verantwoording afleggen en niet parasiteren op andere partijen die problemen volledig krankzinnig, maar aanvechtbaar willen uitvoeren. Dit land was in de uitverkoop, nu komen de gevolgen van VVD parasieten.
Ontkennende VVD'er 21 Augustus 2022
Hiermede berooft de VVD ons niet alleen van onze cultuur, maar ook de correctie van koers naar de toekomst.

dus gewoon weer VVD stemmen als een grote zieke familie van hypocriete arrogantie en hebzucht
Abonnee
anna 22 Augustus 2022
Innoveren! Innoveren is geen oplossing. Het is een directe verhoging van de kostprijs voor de boer. Wellicht de grootste frustratie: boeren kunnen zelf niet rechtstreeks extra kosten doorberekenen in hun product. Oplossing: kies een emissie arm systeem dat wel werkt, en dat is weidegang. Laat ontwikkelen / krimpen op basis van de aanwezige huiskavel. Uiteindelijk met een weidegang verplichting!
Boerenverstand 26 Augustus 2022
waarheid is de oplossing
Boerenverstand 6 September 2022
Bij ieder product wereldwijd stikstoflasten per consumptie.
Probleem is opgelost.

het werkelijke probleem is waardeloze opleidingen en hun arrogantie; hoogopgeleide kulkennis.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden