Fonterra

Nieuws Melkprijs

Inflatie drukt melkprijs zuivelgigant Fonterra

26 Augustus 2022 - Wouter Baan

Fonterra heeft de melkprijsprognose voor het lopende seizoen in Nieuw-Zeeland verlaagd. De zuivelcoöperatie, die grotendeels afhankelijk is van de vraag op de wereldmarkt, maakt zich zorgen over de hoge inflatie in veel landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijsprognose voor seizoen 2022/2023 is met NZ $0,25 verlaagd naar een bandbreedte van $8,50 en $10 per kilo milk solid. Daarmee ligt de melkprijs overigens nog wel hoger dan de laatste prognoseprijs over het achterliggende seizoen dat in juni is geëindigd. Deze wordt eind september definitief bepaald, samen met de publicatie van de jaarcijfers over het afgelopen gebroken boekjaar. 

Global Dairy Trade onder druk
In een toelichting op de correctie beroept Fonterra zich op de reeks prijsverlagingen van de Global Dairy Trade. De belangrijke graadmeter van de stemming op de mondiale zuivelmarkt verloor in de afgelopen maanden bijna 20%. Zuivelcommodity's en boter, cheddar de melkpoeder werden stevig afgewaardeerd. In Europa trekt de zuivelmarkt ondertussen weer aan door een gestegen interne vraag, maar die signalen zijn elders niet zichtbaar.

CEO Miles Hurrel zegt dat de zwakkere zuivelmarkt komt door een tegenvallende vraag, ingegeven door de hoge inflatie in veel landen. Dit zet de koopkracht onder druk. Wel is Hurrel voor de langere termijn redelijk positief. Hij verwacht dat de zuivelprijzen redelijk stand kunnen houden, ondanks de onzekere economische omstandigheden. 

Lagere melkaanvoer in Nieuw-Zeeland
Een steun in de markt is de lagere melkaanvoer. De aanvoer in Nieuw-Zeeland klimt ondertussen weer uit het seizoensdal, maar de productie blijft wel achter op vorig jaar. In juli lag de aanvoer op 288.000 ton, een daling van 5,5% tegenover vorig jaar. De verwachting is dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland in het lopende seizoen afstevent op een beperkte min vergeleken met vorig seizoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden