Interview Ruben Klein Teeselink

'Jonge boeren moeten niet te snel opgeven'

27 Augustus 2022 - Wouter Baan - 4 reacties

Ruben Klein Teeselink is de nieuwe portefeuillehouder melkveehouderij bij het NAJK. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Marije Klever die deze rol de afgelopen 4 jaar vervulde. Als jonge boer is hij optimistisch gestemd, maar dan moet er wel ondernemersruimte blijven. Het stikstofdossier voert momenteel de boventoon, de andere uitdagingen mogen volgens Klein Teeselink niet vergeten worden. "Grondgebondenheid kan voor de melkveehouderij in sommige provincies misschien wel een grotere uitdaging zijn dan stikstof."

Gefeliciteerd met je aanstelling, je treedt aan in turbulente tijden kun je wel zeggen…
"Bedankt. Het zijn inderdaad uitdagende tijden, maar juist ook een mooi moment om in te stappen. Ik zie het vooral als een kans. Eerst was ik nog wat terughoudend om deze rol op te pakken, maar binnen het NAJK opereren we met het hele team. Ik sta er dus niet alleen voor en dat geeft vertrouwen."

Veel jonge boeren haken af, of twijfelen sterk. Jij niet. Welke kansen zie je?
"Vooropgesteld heb ik veel binding met ons thuisbedrijf. Ik ben de zesde generatie en trots dat ik dit kan voortzetten. Daarnaast zie ik zeker ook kansen. Jonge ondernemers moeten niet te snel opgeven. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag naar gezond voedsel. Door de vele stoppers ontstaat er hopelijk meer ondernemersruimte voor de blijvers. En voor de positie van de boer in de markt is de huidige jaarlijkse natuurlijke krimp van de Nederlandse veestapel ook niet slecht. Zolang het maar niet gedwongen uitkoop is, want daar ben ik wars van."

Ruben Klein Teeselink

Ruben Klein Teeselink (22 jaar) runt met zijn ouders een melkveebedrijf in het Overijsselse Holten. Ze melken zo'n 100 koeien, hebben 50 stuks jongvee en bewerken 50 hectare grond. De melk gaat naar FrieslandCampina. Hij heeft afgelopen zomer zijn bachelor Agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij op de Agrarisch Hogeschool in Dronten afgerond. 

Daar noem je een punt. Hoe sta je in het oververhitte stikstofdebat?
"Het doel is om zoveel mogelijk ruimte te behouden voor ondernemersperspectief. Persoonlijk ga ik liever het gesprek aan met de beleidsmakers, maar de grens is nu bereikt. De sector heeft plannen aangedragen, die handschoen is niet opgepakt. Hopelijk wordt de impasse snel doorbroken. Het is nu wachten op de antwoorden van bemiddelaar Johan Remkes. Zelf boeren we op 1,6 kilometer van een Natura 2000-gebied, dus dat zet ons zeker aan het denken. Maar er zijn meer problemen dan stikstof."

Zoals?
Neem bijvoorbeeld de eisen voor grondgebondenheid. Dat is in provincies als Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg misschien wel een groter probleem voor de melkveehouderij dan stikstof. Er is behoefte aan duidelijkheid middels een lange termijnvisie. Daarbij denk ik aan 15 á 20 jaar vooruit, zodat je daar de financiering op kan stoelen. Dat we nu nog niet weten of de derogatie dit jaar wel of niet vervalt, is zeer frustrerend en geeft veel onzekerheid. Ook moeten we nu aan de slag met de toekomstige dillema's als waterkwaliteit, methaanuitstoot, GLB beleid en grondgebondenheid. Dat zit er de komende jaren allemaal nog aan te komen. De doelen staan vaak vast, maar de manier hoe we daar komen is niet duidelijk. Daar wil ik me sterk voor maken in mijn nieuwe rol."

Aan welke oplossingen denk je dan?
"Aan samenwerking. Allereerst om als zuivelsector samen op te trekken, maar ook om de ondernemersruimte goed te benutten. De problemen moeten en kunnen op landelijke schaal worden opgelost, door bijvoorbeeld veehouders in de mestafzet te koppelen aan akkerbouwers. Grondgebondenheid kan worden aangepakt door de ruimtes landelijk te herverdelen. In Friesland bijvoorbeeld zijn veel bedrijven grondgebonden, maar hier in Overijssel niet."

Heb je, tot slot, nog vertrouwen dat dit kabinet met oplossingen komt?
Laat ik het zo zeggen: binnen het huidige kabinet wordt teveel politiek gespeeld. Niet alleen in het stikstofbeleid, maar daarbij denk ik ook aan de problemen die er zijn over de toeslagenaffaire, gasboringen en de migratiecrisis die nu weer opspeelt. De problemen worden daarmee niet opgelost."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
regelbedenker 27 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900295/jonge-boeren-moeten-niet-te-snel-opgeven]'Jonge boeren moeten niet te snel opgeven'[/url]
Bestuurders moet niet teveel ambtenaren volgen, die hebben geen risico, de bestuurders, krijgen alles toegeschoven, maar de rest laten die twee, minstens, bevolkingsgroepen, totaal barsten, zeer misdadig
Abonnee
Zeeuw 28 Augustus 2022
Nieuw bloed nieuwe kansen. Veel belovende uitgangspunten . Breed en ver detoekomst in kijken en keuzes maken waar jevoor gaat. Mn de combi in de sectoren om reststoffen te benutten maar ook de verticale keten biedt perspectief . Samen slimmer en hetbeleid sturen. Vergeet de natuur niet maak het inclusief en laat je niet aN de boom nagelen door EU nonsens waar Nederlandsepolitici zich aan laten vast klampen. Succes!
Abonnee
Kjol 29 Augustus 2022
Heel logisch dat jonge boeren niet meer in de rij staan, je kunt volledig aan de bedelstaf geraken. NL is een bestuurlijk moeras geworden waarin de schijn van zekerheid bedrog blijkt te zijn.
Abonnee
anna 29 Augustus 2022
Jonge boeren moeten zich niet gek laten maken. Er zijn altijd kansen alleen kansen moet je zien. Houd vooral de kosten in de gaten. Meer vee mag geen doel zijn. Zorg dat je een begroting (bij overnamen) maakt op basis van kostprijs en niet op basis van een te verwachten (melk)prijs!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden