Shutterstock

Nieuws Broeikasgas

Ook Ierse melkveehouders vrezen klimaatplannen

31 Augustus 2022 - Linda van Eekeres

Ierse melkveehouders vrezen een nieuw plan van de regering van Ierland om de uitstoot van broeikasgassen van de landbouw tegen 2030 met 25% terug te dringen. 

De 135.000 boerderijen in Ierland produceren samen 37,5% van de nationale uitstoot, het hoogste aandeel in de Europese Unie, schrijft The Guardian. Het grootste deel daarvan is afkomstig van methaan dat koeien uitstoten. In Nederland was het aandeel van de landbouw aan de broeikasgasuitstoot (onder andere CO2, methaan en lachgas) in 2020 10,3% volgens cijfers van Eurostat. In de EU was dat gemiddeld 11,4%.

In andere sectoren zijn de reductiedoelen hoger: in transport moet de uitstoot van broeikasgas halveren en commerciële en openbare gebouwen moeten 40% reduceren. De Europese Unie heeft als doel gesteld om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% terug te brengen. De emissie in de EU was in 2020 34% onder het niveau van 1990, blijkt uit gegevens van het European Environment Agency.

Tot voor kort werden melkveehouders door de Ierse overheid aangemoedigd om uit te breiden. Boeren hebben veel geïnvesteerd en de melkveestapel is het afgelopen decennium met bijna de helft gegroeid. 90% van de boter, kaas en andere producten wordt geëxporteerd, aldus de krant.

Tot zover zijn er nog geen Dutch-style protesten van boeren, schrijft The Guardian. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden