Arla Foods

Analyse melk

FrieslandCampina zwakker dan Arla in eerste deel 2022

1 September 2022 - Klaas van der Horst

De Scandinavische zuivelreus Arla groeide in de eerste helft van 2022 qua omzet minder hard dan concurrent FrieslandCampina, zo blijkt uit een vergelijking van hun halfjaarresultaten. Arla rapporteert wel een hogere melkgeldbetaling en komt ook met een hogere winst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelcoöperatie durft het daarnaast aan om alvast een nabetaling van €1,00 per 100 kilo melkgeld uit te keren over de eerste helft van het jaar. Dat is de eerste keer in haar bestaan. FrieslandCampina houdt de nabetaling van €0,69 per 100 kilo over hetzelfde tijdvak nog even vast. Er is vrees dat de tweede helft van 2022 tegenvalt.

Lagere retailmarges, minder volume
Arla merkt, net als andere zuivelbedrijven waar een groot deel van de productie bestemd is voor de retail, dat het lastig is de gestegen kosten door te berekenen in de verkoopprijs. In de retail is er druk op de marges, zeker als supermarkten ook nog eens een prijzenoorlog zouden beginnen. Het bedrijf heeft geconstateerd dat er in het eerste halfjaar van 2022 qua volume niet meer product is afgezet via de supermarkt. De verkoop van merkproducten liep zelfs terug. Consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan huismerk-zuivel en kopen soms ook minder.

Bulk doet het beter
Dit verlies wordt meer dan goed gemaakt door extra verkopen van bulk-zuivelproducten. De prijzen van relatief eenvoudig te maken 'commodities' zijn veel harder gestegen dan die van de traditionele meerwaarde-producten.
Arla lijkt de kansen op deze markt beter en sneller te hebben aangegrepen dan de concurrentie uit Amersfoort. De cijfers wijzen in die richting.

Waar bij Arla de omzet steeg van €5,44 miljard over de eerste helft van 2021 naar €6,38 miljard in dezelfde periode dit jaar, steeg de omzet van FrieslandCampina in dezelfde tijd van €5,5 miljard naar €6,6 miljard. De winst steeg bij de Amersfoorters van €62 miljoen naar €139 miljoen. Bij Arla bleef er meer over en steeg de winst van €165 miljoen naar €192 miljoen. 

Prestatieprijs
Dat ging niet ten koste van de melkprijs. De prestatieprijs steeg bij de Scandinaviërs van €38,20 per 100 kilo naar €49,60 per 100 kilo. Bij FrieslandCampina steeg de garantieprijs van €36,00 naar €49,39 per 100 kilo. Eigenlijk deed Arla het nog beter, want de genoemde prestatieprijs geldt bij gemiddeld lagere vet- en eiwitgehalten.

Dalende melkaanvoer
Beide bedrijven hadden last van een beperktere beschikbaarheid van melk. Bij Friesland Campina daalde de melkaanvoer van 5 miljard kilo naar 4,8 miljard kilo in de eerste helft van 2022. Bij Arla liep de melkverwerking terug van 7 miljard kilo naar 6,8 miljard kilo. De eigen leden-aanvoer daalde van 6,4 naar 6,3 miljard kilo.  De verwachting is dat de melkaanvoer in de tweede helft van het jaar nog verder terugloopt. Dit is een gevolg van de droogte waar bijna heel Europa mee te maken heeft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden