Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Maïsoogst zorgt voor hectiek op de voermarkt

6 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is bijna een gekkenhuis op de ruwvoermarkt. De maïs rijpt in een noodtempo af en fouragehandelaren hebben moeite om aanbod bij de vraag te krijgen. Ook bijproducten zijn gezocht. Door de vroege maïsoogst komt ook de vraag voor afdekproducten in een stroomversnelling. En dat knelt in de toch al krappe markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoge prijzen zetten normaal een rem op de vraag naar voer. Dat is nu totaal niet aan de orde. De melk is behoorlijk aan de prijs. Veehouders doen daarom extra hun best de melk er goed achter te houden. Daar komt de droogte van de laatste maanden bij waardoor de opbrengsten van gras en maïs op verschillende bedrijven toch wat tegenvallen. Het aanbod van voer is echter beperkt en dat knelt.

Snijmaïs rijpt heel erg snel af op het moment. De plant verdroogt waar je bij staat terwijl de kolf nog  amper rijp is. "Als je een paar dagen niet bij een perceel gekeken hebt, schrik je bijna hoe snel de maïs achteruit gaat", zo zegt een handelaar. Voor loonwerkers en handelaren is het een hele tour om de maïs op het juiste moment te hakselen en het transport te organiseren. Er is nauwelijks spreiding. Alles komt nu tegelijk.

Weinig aanbod
Het aanbod van maïs houdt bepaald niet over. Veehouders die normaal royaal maïs zaaien en dan nog weleens een gedeelte op stam willen verkopen, beiden nauwelijks maïs aan. Ook de kwaliteit loopt nogal uiteen. Droogte heeft her en der flink huisgehouden, terwijl er verder op weinig aan de hand lijkt.

De prijzen voor de maïs lopen flink uiteen door onder meer kwaliteitsverschillen en verschillende transportafstanden. De een heeft zaken gedaan rond de €80 per ton los op de plaat geleverd, terwijl een ander al richting de €100 per ton gaat. Ook zijn er verschillende handelaren die vol zitten en even niet kunnen leveren. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €90 per ton.

De vraag naar bijproducten was al goed en is door de vraag naar afdek voor de snijmaïs nog groter geworden. De aardappelverwerkers draaien normaal door, maar er zijn weleens jaren geweest met meer aanbod,  volgens handelaren. Sommige industrieën schakelen echter een tandje terug, bijvoorbeeld vanwege de hoge energieprijzen of een iets teruglopende vraag. Dat zorgt voor extra onzekerheid en spanning op de markt van bijproducten. Wachttijden lopen en handelaren proberen vooral de vaste klanten te bedienen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft desondanks gelijk aan vorige week op €3,90 per procent droge stof. Leveranciers hinten er op dat een prijsstijging in de huidige markt niet ver weg is. Ook het aanbod voeraardappelen blijft schraal. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen komt uit op €45 per ton.

Voor kuilgras blijft belangstelling, alleen is er nauwelijks aanbod. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €75 per ton. Je moet alleen wel geluk hebben kuilgras te pakken te kunnen krijgen. De handel in hooi en stro staat op een lager pitje door de drukte in de andere producten. De DCA Indicatieprijs voor stro staat op €130 per ton en graszaadhooi blijft gelijk op €130 tot €145 per ton afhankelijk van het ras. Weidehooi doet een stapje omhoog ten opzichte van vorige week en komt uit op €185 per ton. De vraag komt echter niet uit de veehouderij maar zit voornamelijk bij maneges.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden