Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Franse melkveehouders kwaad over prijsverlaging

12 September 2022 - Klaas van der Horst

Franse melkveehouders komen in opstand tegen hun melkverwerkers. In eerste instantie keren ze zich tegen Sodiaal (een coöperatie) en Lactalis. Deze twee willen, volgens de melkveehouders tegen de afspraken in, de melkprijs in de komende maanden verder verlagen. Dit terwijl de kosten oplopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste protesten van melkveehouders waren er in het begin van de zomer. In juli had Lactalis al eenzijdig een nieuw contract met de leveranciers vastgesteld met een basisprijs van €41 per 100 liter. In augustus activeerde het bedrijf bovendien een noodclausule, omdat de kosten volgens het bedrijf te veel opliepen en de afnemers - vooral de grote Franse supermarkten - ook niet meer willen betalen. Richting het einde van het jaar lijkt er bij Lactalis ook niet veel ruimte te zijn voor verbetering, al spreekt het bedrijf wel de intentie uit om er met de boeren uit te komen.

Verbazing
Directeur melkaanvoer Patrice Moulin spreekt in een interview met een Frans melkveehoudersblad enige verbazIng uit over de reactie van de boeren. De melkprijs is sinds begin 2022 met 23% gestegen, terwijl de kosten van de boeren volgens hem met hooguit 15% zijn opgelopen. Zijn uitspraken helpen niet om de leveranciers milder te stemmen. Bij coöperatie Sodiaal zijn de leden niet beter te spreken. Sodiaal betaalt nog minder uit dan Lactalis en heeft aangegeven tegen het einde van het jaar een verdere verlaging van de melkprijs te verwachten. Leden in het zuiden van Frankrijk zijn kwaad op Sodiaal en hebben daarom blokkades gevormd. RMO's zijn bekalkt met leuzen als 'Sodiaal, dief!' De melkveehouders zien door droogte en hoge energieprijzen hun kosten juist nu sterk oplopen, terwijl de verwerkers inzetten op minder melkgeld.

Fransen doen zaken met Fransen
De sterke melkprijsstijgingen die dit jaar te zien waren in Noordwest-Europa, zijn aan de Franse boeren voorbij gegaan. Dat komt door enerzijds het gesloten karakter van de Franse zuivelmarkt - de Fransen doen vrijwel alleen zaken met Fransen - en anderzijds door het verplichte systeem van contractering tussen de Franse verwerkers en de melkveehouders daar. Dit bevordert de vrije prijsvorming niet. Alle prijzen worden in bedwang gehouden, behalve de boterprijs. In Frankrijk heerst een groot botertekort en de prijzen zijn gestegen tot €7.700 à €8.000 per ton. Dat is wel voor Franse boter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden