Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Melkpoederprijs brokkelt langzaam af

14 September 2022 - Wouter Baan

Waar de kaas- en boterprijzen standhouden of zelfs aantrekken, kan de melkpoedermarkt geen potten breken. Opvallend genoeg trekken de termijnmarkt prijzen wel aan, waardoor de melkpoedermarkt in zijn totaliteit richtingloos oogt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ongemerkt hebben de melkpoederprijzen behoorlijk terrein verloren. Eind maart piekte de DCA-notering boven €4.200 per ton en sindsdien is 15% van de koerswaarde verdampt. Tussendoor volgde in juni nog een opleving, maar vervolgens kantelde het sentiment weer. Wat dat aangaat zijn de kaas- en botermarkt meer solide. Die noteren nog altijd kort onder het recordniveau.

Markt oogt broos
De melkpoedermarkt oogt wat broos. De oorzaak lijkt vooral te liggen bij een gebrek aan vraag die als tam wordt omschreven. Aan de aanbodszijde zijn de uitgangspunten vrij solide. De voorraden zijn niet overmatig ruim, zo is althans de gedachte. Wel opvallend is dat de productie in Nederland van magere melkpoeder flink is opgeschroefd, zo blijkt uit cijfers van RVO. In de eerste zeven maanden steeg de productie met bijna 15% tot 66.300 per ton. Ten opzichte van kaas en boter stellen de volumes weinig voor, maar de stijging is wel opvallend. Europabreed steeg de productie in het eerste half jaar met 0,5% tot krap 800.000 ton.

De productiestijging is opvallend, gezien de melkproductie in die periode zowel in Nederland als in de Europese Unie juist daalde. Des te opvallender is de stijging met het oog op de fors gestegen gasprijzen, wat de productiekosten flink heeft opgevoerd. Daarbij geven de stabiele hoge kaasprijzen de beste valorisatie van melk.

Voorraden ruimer dan gedacht?
Feit is dat de melkpoederproductie is gegroeid, terwijl de afzet onder druk staat. Met name de afzet buiten Europa, maar een groot deel van de productie naar toe gaat. In het eerste half jaar daalde de Europese afzet van magere melkpoeder met 19% tot 334.000 ton. De exportvolumes naar China, de grootste koper, daalde zelfs met 40% tot 42.500 ton. De vraaguitval is een flinke aderlating. Aan de zwakke euro kan het in elk geval niet gelegen hebben.

Er gaan nu geluiden door de markt dat de krappe voorraden wat zijn opgeklopt. Mogelijk zijn de voorraden toch ruimer dan gedacht, en zet dat de markt onder druk. Waarom de magere melkpoedernotering op de EEX wel tot €3.700 per ton is opgelopen, is onverklaarbaar. De fysieke markt lijkt deze beweging in elk geval niet te volgen. Die oogt namelijk richtingloos. De ene week trekken de prijzen licht aan, om vervolgens weer te dalen. Oftewel: volatiel, waarbij de prijzen wel langzaam afbrokkelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden