DOC Kaas

Nieuws Rechtszaak

DOC Kaas vangt ook in hoger beroep bot

27 September 2022 - Wouter Baan

DOC Kaas moet de ingehouden fusiebonus alsnog uitbetalen aan 63 oud-leden van de coöperatie. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag (27 september) in een hoger beroep besloten.

De zaak dateert al uit 2017 toen een collectief van ontevreden melkveehouders een proces aanspande tegen DOC Kaas. De ondernemers zouden niet geïnformeerd zijn geen recht te hebben op de fusiebonus met de Duitse zuivelcoöperatie DMK. De fusie vond plaats in 2016.

Volgens DOC Kaas hadden de leden alleen recht op de fusiebonus van in totaal €20 miljoen als zij tot 2018 lid zouden blijven. De procederende groep was daarvoor al overgegaan naar een andere verwerker. De rechter stelde de melkveehouders in 2020 in het gelijk, waarop DOC Kaas in hoger beroep ging.

Nu vangt de zuivelcoöperatie dus opnieuw bot, hoewel de coöperatie bij hoog en laag blijft beweren in het gelijk te staan. Coöperatievoorzitter Guus Mensink geeft aan het besluit te betreuren. Het bestuur van DOC Kaas beraadt zich nog op vervolgstappen. Overigens is het fusiebedrag van €2,5 miljoen al door de 63 ex-leden opgestreken. Bij de uitspraak in 2020 oordeelde de rechter dat het vonnis bij voorraad uitvoerbaar is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

DOC Kaas remt af met melkprijsverhoging

Nieuws Melk

DOC Kaas schuift op in Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

DOC Kaas komt vanaf 2024 met klimaattoeslag

Nieuws melk

Arla en DOC verhogen, maar volgen RFC niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox