Shutterstock

Analyse Kaas

Het blijft armpje drukken op kaasmarkt

28 September 2022 - Wouter Baan

Door het uitblijven van vraag zitten de kaasprijzen in een neerwaartse spiraal. De prijsdaling gaat weliswaar in kleine stapjes, maar de markt voelt op dit moment duidelijk zwakker aan. Toch zijn producenten niet ongerust.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hele jaar al tasten kopers de markt af. De hoge prijzen vormen een blokkade om voor langere termijn in te dekken, waardoor de handel veelal via kortlopende contracten gaat. Tot nu toe trok de vraag na een luwe periode telkens weer aan.

Op dit moment zitten we in zo'n vraagluwe periode, waarbij kopers en verkopers elkaar de nieren proeven. De verwachting is dat de vraag weer opsteekt wanneer de markt een bodem heeft gevonden. Het is lastig aan te geven waar dat punt ligt. De DCA-noteringen voor Gouda en Edam is teruggezakt tot onder €5.200 per ton. Daarbij moet worden opgemerkt dat de prijzen actueel lager liggen maar nog wel boven de grens van €5.000 per ton. Insiders denken dat dit een redelijke stevige bodem is, al wordt de druk door kopers wel opgebouwd.

Voorlopig nog krappe voorraden
Toch hebben verkopers door de krappe voorraden goede kaarten in handen. De maandelijkse productievolumes blijven sinds juni steken onder de 80.000 ton, waarmee overschotten niet snel opdoemen. Het duurt bovendien tot half november voordat de kaasproductie weer stappen naar boven gaat zetten. Tot die tijd zit de melkaanvoer in de seizoensmatige daling. Pas in januari zullen de uitlevervolumes weer oplopen, zo is de gedachte. Dit betekent dat de markt er de komende maanden solide bijligt, mits vraaguitval niet aan de orde is. Dit laatste is een punt van zorg voor producenten. Door de inflatie wordt de koopkracht van consumenten immers op de proef gesteld. Rabobank meldde eerder deze week dat de consumptiecijfers in het Duitse retailkanaal onder druk staan. De hogere melkprijzen bij FrieslandCampina en Arla voor oktober zijn echter een signaal dat producenten niet ongerust zijn. 

Waarschijnlijk blijven kopers en verkopers de komende maanden armpje drukken, waarbij de markt in kleine golfbewegingen op en neer gaat. Tijdens de zomermaanden was dit ook zo. In het doorgaans zwakke eerste kwartaal van het nieuwe jaar lijkt de onderhandelingspositie van kopers te verbeteren. Zover is het nog niet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden