Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Achtergrond Stikstof Stemming

De week van Remkes II en Staghouwers opvolger

30 September 2022 - 4 reacties

Op stikstofgebied was het de week van de laatste puntjes op de i voor het rapport-Remkes II. Komende woensdag wordt het gepresenteerd. Gespreksgenoten van hem suggereren dat het nieuwe rapport een stuk concreter en verrassender zal worden dan het eerste.

Dat suggereerde met de titel 'Niet alles kan overal' ook niet heel veel richting te geven. Sinds de oplevering van dat stikstofrapport in 2020 is er veel veranderd. De discussie is verder verhard, terwijl de geloofwaardigheid van de kabinetsinzet er niet sterker op is geworden. Daar staat tegenover dat de tegenstanders van de landbouw ook harder zijn gaan roepen.

Eisen aan TBO's en zorg piekbelasters
Naar de titel van het nieuwe rapport is het nog raden. Remkes zal het niet 'Wat kan waar nog wel' noemen. Zo'n niveau van concreetheid is aan de politiek en de bestuurders. Het zal op hoofdlijnen blijven, maar naar verluidt toch met verrassende invalshoeken. Zo zou Remkes zich ook hebben laten inspireren door NewMob, hoewel dat ook weer wordt ontkend. NewMob riep onlangs op om ook de grote terreinbeherende organisaties (TBO's) langs de milieumaatlat te leggen. Berenschot, die Remkes bijstaat, heeft er goed naar gekeken. Ook zou nog worden gezocht naar een manier van uitkoop voor piekbelasters van stikstof die de mededingingstoets kan doorstaan – op basis van Aerius.

Na de presentatie van het rapport-Remkes volgt de politieke discussie over de vraag wat ermee te doen. Wordt de Tweede Kamer het eens over zijn aanbevelingen? Zo ja, dan is misschien een uitweg mogelijk uit de stikstofimpasse van dit moment. Zo nee, dan dreigen de problemen groter te worden dan voor de herhalingsoefening van Ruttes oude toeverlaat.

Brief van Bleker aan Remkes?
Al was het nieuwe rapport nagenoeg af, toch waren er deze week nog allerlei minder officiële gesprekken en contacten van allerlei agrarische organisaties met Remkes. Ook was er speculatie over een brief die NMV-voorzitter Henk Bleker namens de G8 naar hem zou hebben verstuurd. 

Het definitieve concept van het nieuwe rapport Remkes blijft nog even onder de pet. De concept-beschikking over de Nederlandse derogatierichtlijn kwam deze week wel naar buiten. Hoewel het geen verrassing meer is dat de derogatie zal worden beëindigd per 2025 zaten er toch nog enkele verrassingen in het stuk. Bijvoorbeeld over de bemestingsvrije zones, die nieuwe bemestingsnormen en de mestplafonds. Hoe Nederland een nieuwe derogatie heeft verloren, is nog onderwerp van speculatie.

Naar de koning
Naast het nieuwe rapport Remkes is er komende week nog meer nieuws te verwachten. Naar verluidt zal maandag een vaste opvolger van Staghouwer zijn opwachting maken bij de koning. Die kan straks met het woensdag te presenteren plan aan de slag om aanvulling danwel tegengas te bieden aan stikstofminister Van der Wal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
SjefO 30 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900886/de-week-van-remkes-ii-en-staghouwers-opvolger]De week van Remkes II en Staghouwers opvolger[/url]
Het grote stelen van landbouw grond door de overheid gaat aanvangen, Timmermans heeft de regels dusdanig in elkaar gestoken dat tienduizenden ha grond gratis en voor niks onbruikbaar worden voor de boeren .
Let wel eigendom van boeren annexeren wat de overheid geen cent kost.
HOE SMERIG WIL JE HET HEBBEN
Abonnee
pieter 1 Oktober 2022
Kan iemand Bleker de mond snoeren!
Abonnee
CM 1 Oktober 2022
pieter schreef:
Kan iemand Bleker de mond snoeren!
Kan iemand Tjeerd de Groot en vd Wal de mond snoeren ,daar heb je pas wat aan .
Abonnee
Tijdbom 1 Oktober 2022
Bleeker? Ja die zal ook wel eens iets zeggen tegen boeren hun zin, maar die de Groot en van der Wal,dat is pas tuig van het zwaarste caliber,en die steunt pieter???? Spoel je hersens!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox